Wat een gek jaar hebben we achter de rug. We hebben als goed doel geworsteld met de nodige veranderingen die het coronavirus met zich meebracht: zo zijn we thuis gaan werken, hebben we onze Proefdiervrij-colleges online gegeven en is onze straatwerving een tijdje stopgezet.

Toch hebben we het beste eruit proberen te halen. Met succes, dankzij de steun van onze donateurs en de inzet van onze wetenschappers! We hebben veel geleerd en zijn meer dan ooit gemotiveerd om dierproeven uit onderzoek te halen. Om het einde van het jaar te vieren, delen we graag vier van onze hoogtepunten met jullie.

Maar eerst: een video boodschap van onze directeur Debby Weijers.

Proefdiervrij corona-onderzoek

Na de ontdekking van het coronavirus werd er alles op alles gezet om zo snel mogelijk een werkend vaccin te vinden. Hiervoor grepen onderzoekers wereldwijd helaas snel naar de meest traditionele onderzoeksmethode: de dierpoef.

Talloze muizen, apen, fretten en zelfs katten zijn dit jaar gebruikt in corona-onderzoek. Jammer, want we weten dat het anders kan.

Wij geloven erin dat proefdiervrije modellen, gebaseerd op menselijke cellen en weefsels, meer waardevolle informatie opleveren dan dierproeven. Daarom hebben wij samen met ZonMw geïnvesteerd in 5 mooie proefdiervrije onderzoeken naar het coronavirus.

Proefdiervrij corona-onderzoeken
corona

Unieke samenwerkingen

Een wereld zonder proefdieren bereiken we het snelst als we samenwerken. Daarom waren wij dit jaar nauw betrokken bij maar liefst 6 proefdiervrije onderzoeken, die mogelijk zijn gemaakt door de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF), de Topsector Life Sciences & Health (LSH; Health~Holland), NWO-domein TTW en ZonMw. Wij zijn trots dat zoveel belangrijke partijen de handen ineenslaan om een proefdiervrije wereld, die beter is voor mens en dier, dichterbij te brengen.

Humane meetmodellen
wetenschap innovatie

Proefdiervrij goes international

Voor een proefdiervrije wereld hebben we meer nodig dan alleen de inzet van ons relatief kleine kikkerlandje. Daarom zijn wij in 2020 aangesloten bij de Eurogroup for Animals. Deze Europese dierbelangenorganisatie heeft voor de aankomende jaren proefdieren als thema hoog op de agenda staan. Door ons aan te sluiten bij deze partij zorgen we ervoor dat, niet alleen Nederland, maar heel Europa zich gaat hardmaken voor proefdiervrije innovatie.

Onze samenwerkingen
logo eurogroup for animals efa

Een nieuw jasje

Al meer dan 100 jaar werken wij hard aan oplossingen voor dierproeven. We blijven positief, ook als het soms wat minder goed lijkt te gaan. We blijven kansen zien: de wetenschap ontwikkelt zich razendsnel en het is fantastisch om te zien wat er tegenwoordig allemaal al mogelijk is.

Dat willen we graag met jullie delen. Daarom hebben we dit jaar keihard gewerkt aan een nieuwe website en een nieuwe nieuwsbrief.