Dankzij het dierdonorcodicil zijn geen proefdieren meer nodig voor het anatomisch onderwijs. Proefdiervrij werkt samen met de Universiteit Utrecht zodat studenten diergeneeskunde voldoende praktijkervaring op kunnen doen, zonder dat hiervoor proefdieren gebruikt worden. Dierenklinieken kunnen daarbij helpen. 

 

Hoe werkt het dierdonorcodicil?

In onderstaande animatie wordt het donatieproces stap voor stap uitgelegd. Dit proces is speciaal ontworpen voor dierenklinieken die gevestigd zijn in de regio’s Utrecht, Midden-Nederland en Oost-Nederland. Voor dierenklinieken buiten deze drie regio’s geldt dat huisdiereigenaren nog wel hun overleden huisdier kunnen doneren, maar dan moeten zij zelf het vervoer van hun overleden huisdier naar de Universiteit Utrecht verzorgen. Mail naar ddc@proefdiervrij.nl voor meer informatie.

 

Welke dierenklinieken kunnen zich aanmelden?

Alle dierenklinieken kunnen zich aanmelden bij het dierdonorcodicil. Hoe het één en ander geregeld is, is afhankelijk van je regio.

1. Regio Utrecht (Oranje Cirkel)
Dierenklinieken die zich binnen een rijafstand van 35 km van de faculteit bevinden. Vervoer wordt dan per dier verzorgd.

2. Regio Midden- Nederland (Blauwe Cirkel)
Dierenklinieken die zich op rijafstand van 35 km tot 60 km van de faculteit in Utrecht bevinden. In deze regio wordt het vervoer kosteloos verzorgd als 4 dieren tegelijk opgehaald kunnen worden. Alleen honden en katten kunnen vanuit deze regio gedoneerd worden.

3. Regio Oost-Nederland
Dierenklinieken gevestigd in de volgende gemeenten kunnen zich aanmelden: Apeldoorn, Almelo, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Dalfsen, Deventer, Epe, Haaksbergen, Heerde, Hellendoorn, Hof van Twente, Lochem, Olst-Wijhe, Raalte, Rijssen-Holten, Voorst, Wierden en Zutphen. In deze regio wordt er per dier opgehaald, waarbij de prioriteit ligt bij honden. Wilt u een ander dier doneren, kunt u contact met ons opnemen (ddc@proefdiervrij.nl).

 

 

Welke dieren kunnen gedoneerd worden?

Aangezien de gedoneerde dieren worden ingezet op de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht mogen vanuit de regio Utrecht honden, katten, cavia’s, ratten, konijnen en fretten worden gedoneerd, mits ze niet zwaarder zijn dan 30 kilo. In de regio Midden-Nederland kunnen katten en honden gedoneerd worden. In de regio Oost-Nederland ligt de prioriteit bij het doneren van honden. Wil je vanuit de regio Oost-Nederland een ander dier doneren? Neem dan contact met ons op via ddc@proefdiervrij.nl.

 

Aanmelding is geheel kosteloos

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan het dierdonorcodicil. De Universiteit Utrecht zorgt voor vervoer binnen de regio Utrecht. In de regio Oost-Nederland verzorgt de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer het vervoer. Proefdiervrij levert het voorlichtingsmateriaal aan de dierenklinieken.

 

Meld je nu aan! 

Als je jouw kliniek graag wilt aanmelden voor het dierdonorcodicil stuur dan een mail naar ddc@proefdiervrij.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Daarna krijg je van ons een informatiepakket toe gestuurd met folders voor de diereigenaren, posters, toestemmingsverklaringen, en een gelamineerde kaart met een stappenplan van de procedure voor in de behandelkamer.

 

Waarom is doneren belangrijk?

De dieren van het dierdonorcodicil zijn van groot belang voor de Universiteit Utrecht. Donaties maken een verschil in de toekomst van de volgende generatie dierenartsen. In de onderstaand filmpje legt Claudia Wolschrijn, hoofddocent Anatomie, uit wat een donatie allemaal mogelijk maakt.

 

Waarom meedoen als kliniek?

In onderstaand filmpje deelt Dierenkliniek Leidsche Rijn haar ervaringen met het dierdonorcodicil.

 

Dierdonorcodicil een groot succes in het buitenland

In het buitenland werken andere universiteiten met een soortgelijk programma: Tuft University, Western University, University of Pennsylvania, University of Florida, UC Davis, University of Wisconsin-Madison, Texas A&M, Ross University. Alle universiteiten hebben erg goede ervaringen, de studenten zijn positief en in de media wordt lovend over het programma bericht.