Op 22 maart vond het Verlengd Algemeen Overleg Dierproeven plaats in de Tweede Kamer. Tijdens dit overleg bespraken Tweede Kamerleden welke stappen gezet gaan worden naar aanleiding van het Algemeen Overleg (AO) van 2 maart jongstleden. Staatssecretaris Martijn van Dam (ministerie Economische Zaken) reageerde hierbij op de voorgestelde moties van vijf politieke partijen. Gisteren, 29 maart, werd er gestemd over deze moties: er zijn vier belangrijke moties aangenomen!

 

Afbouw van proeven op apen

Dhr. Tjeerd Van Dekken (PvdA) en dhr. Rudmer Heerema (VVD) hebben een motie ingediend waarin ze de regering vragen om door een onafhankelijke commissie te laten onderzoeken hoe er zo snel mogelijk gekomen kan worden tot een afbouw van het aantal proeven op niet-humane primaten naar nul. In de motie wordt aangegeven dat de afbouw geen gevolgen mag hebben voor het onderzoek dat strikt noodzakelijk is voor de bestrijding van levensbedreigende ziekten en uitbraken van infectieziekten die de volksgezondheid bedreigen.

Deze motie is aangenomen met algemene stemmen, wat betekent dat niemand tegen de motie stemde. De PvdD heeft vóór gestemd met een stemverklaring: ze zijn het namelijk niet eens met de tekst in de motie waarin staat dat proefdieronderzoek soms noodzakelijk is, maar vindt het bereiken van het doel nu belangrijker. 

 

Stappenplan naar proefdiervrije innovatie

Dhr. Dion Graus (PVV) heeft in zijn motie de regering gevraagd met een concreet stappenplan te komen zodat Nederland in 2025 inderdaad koploper zal zijn op het gebied van innovatie voor proefdiervrije methoden. De motie is aangenomen.

 

Java-apen naar Stichting AAP

De aangenomen motie van Dhr. Frank Wassenberg (PvdD) zal ervoor zorgen dat de regering het BPRC dringend vraagt om de vijf geredde java-apen over te dragen aan Stichting AAP.

 

Proefdiervrij onderzoek

Dhr. Jasper van Dijk (SP) diende al in september 2015 een motie in waarin hij de regering verzoekt om te laten onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor de vervanging van proeven op apen door proefdiervrije methoden. Ook deze motie werd op 29 maart aangenomen!