Op 16 juni werd Proefdiervrij door het RTL Nieuws geïnterviewd over de ontwikkeling van “organs-on-chips”. De naam zegt het eigenlijk al: deze technologie maakt het mogelijk om menselijke mini-orgaantjes te kweken en op een chip te plaatsen. Door middel van deze chips kunnen de effecten van medicijnen getest worden, zonder dat daar een proefdier aan te pas komt. Proefdiervrij is dolblij met deze prachtige ontwikkeling die dierproeven in de toekomst overbodig kan maken! Ben je benieuwd naar het nieuwsitem? Bekijk hem hieronder!

 

Nederlandse ontwikkeling

In veel landen wordt gewerkt aan de ontwikkeling van organs-on-chips , maar ons land is wereldwijd koploper op het gebied van deze technologie. Voor het testen van medicijnen worden nu nog ontzettend veel dierproeven gebruikt, maar door de ontwikkeling van organs-on-chips kan hier in de nabije toekomst verandering in komen.

 

Hart-op-een-chip

In het nieuwsitem wordt gesproken over de ontwikkeling van een hart-op-een-chip. Onderzoekers zijn hard aan het werk om een mini-hart te kweken dat uiteindelijk op een chip wordt geplaatst. ZoÂ’n mini-hart bestaat uit menselijke hartspiercellen waarop de effecten van medicijnen getest kunnen worden. Deze methode is niet alleen beter voor de dieren, maar ook voor de mens. De resultaten die verkregen worden uit deze methode zijn veel beter te transleren naar de mens omdat het gebaseerd is op menselijke cellen. Een absolute win-win situatie!

 

Hartonderzoek van prof. Robert Passier

Een ander voorbeeld van innovatief hartonderzoek is het onderzoek van prof. Robert Passier. Hij doet onderzoek naar de bijwerkingen van kankermedicijnen op het hart door gebruik te maken van een onderzoeksmodel dat gebaseerd is op menselijke hartspiercellen. De kloppende hartspiercellen die hij ontwikkeld geven niet alleen betere resultaten voor de mens, maar zorgen er ook voor dat proefdieren overbodig zijn.