Wat fantastisch dat je donateur bent!

We stellen je betrokkenheid bij de proefdieren zeer op prijs. Door jouw bijdrage kunnen we investeren in proefdiervrij onderzoek. Zo streven we naar betere resultaten voor mens én dier. Samen met jou bouwen we aan een duurzame toekomst zonder het gebruik van proefdieren. Bedankt!

Debby Weijers
Algemeen Directeur

Onze toekomstplannen

Proefdiervrij ziet zichzelf als de motor achter de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. De wereld van de wetenschap en technologie ontwikkelt zich razendsnel en nu is het het juiste moment om extra vaart te zetten achter een proefdiervrije wetenschap.

Alzheimer-onderzoek kan zonder proefdieren!

De ziekte van Alzheimer is een vreselijke ziekte die de hersenen aantast en ervoor zorgt dat mensen zichzelf kwijtraken. Onderzoekers zijn druk bezig om een medicijn te ontwikkelen dat deze ziekte een halt toeroept. Hiervoor worden heel veel proefdieren gebruikt. Gelukkig laat dr. Wiep Scheper zien dat het anders kan! Zij wil een onderzoeksmodel ontwikkelen waardoor proefdieren niet meer gebruikt hoeven worden in Alzheimer-onderzoek. Met jouw hulp kan dit model er komen!

Even voorstellen

Dr. Wiep Scheper

Dr. Wiep Scheper

Onderzoeksleider Moleculaire Neurodegeneratie, VUmc te Amsterdam

“Om een geneesmiddel te ontwikkelen dat de ziekte van Alzheimer kan vertragen, is het noodzakelijk om in celkweek de situatie in de menselijke hersenen zo goed mogelijk na te bootsen. Eerder konden hiervoor alleen hersencellen uit proefdieren gebruikt worden. Recente technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om menselijke hersencellen te kweken. In ons project willen we deze menselijke hersencellen in een natuurlijke omgeving brengen en hierin het Alzheimer proces nabootsen. Op deze manier willen we een beter onderzoeksmodel voor Alzheimer maken waarvoor geen proefdieren nodig zijn!”

Debby Weijers

Debby Weijers

Adviseur wetenschap en innovatie

“Ik hoor heel vaak “hersenonderzoek kan niet zonder proefdieren”. Maar Wiep bewijst het tegenovergestelde. Onze hersenen zijn heel complex, maar juist daardoor zo uniek! Daarom denk ik dat het onwijs belangrijk is om onderzoek naar Alzheimer in een menselijk model te doen. Hierdoor krijgen we veel nuttigere informatie voor de mens en worden dieren daar niet de dupe van. Ik ben Wiep heel dankbaar voor haar inzet.”

Meer over dit project

Astronomisch aantal proefdieren

Het vinden van een nieuw medicijn is als het vinden van een speld in een hooiberg. In onderzoek naar mogelijk nieuwe medicijnen worden astronomische aantallen proefdieren gebruikt. In de afgelopen jaren werden meer dan 500 medicijnen bestempeld als “veelbelovend” voor de behandeling van Alzheimer. Het onderzoek naar deze mogelijke medicijnen kostte tienduizenden proefdieren het leven. Helaas bleek geen van deze medicijnen het gewenste effect te hebben in de mens. Dit vraagt om een andere manier van onderzoek doen, zonder proefdieren!

Het sneeuwbaleffect van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer ontstaat doordat eiwitten in de hersencellen verkeerd vouwen en klontjes vormen in deze hersencellen. Normaal worden deze verkeerd gevouwen eiwitten opgeruimd, maar naarmate we ouder worden werken deze processen minder goed. De verkeerd gevouwen eiwitten geven een seintje aan hun buur(hersen)cellen waardoor er een sneeuwbaleffect ontstaat en de symptomen van Alzheimer zichtbaar worden.

 

Alzheimer-onderzoek in stroomversnelling

Door recente technologische ontwikkelingen zit het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer in een stroomversnelling. Voorheen konden alleen hersencellen uit proefdieren worden gebruikt. Nu is het mogelijk om menselijke hersencellen te kweken. Een geweldige vooruitgang die niet mag stoppen!

Help mee!

Door menselijke hersencellen in een natuurlijke omgeving te brengen kan het Alzheimer-proces worden nagebootst. Jouw donatie is onmisbaar om dit hersenmodel te kunnen creëren. Alleen met jouw hulp kunnen we ervoor zorgen dat hiervoor geen proefdieren meer worden gebruikt. Kies een bedrag dat bij jou past en doneer!

FAQ

Wat is Alzheimer?

Hersencellen kunnen zich niet delen en vermeerderen. Beschadigde hersenen kunnen zich daarom niet herstellen. Als hersencellen zijn beschadigd kunnen andere cellen de functie (bijvoorbeeld een herinnering) van deze cellen overnemen. Maar als ook deze cellen beschadigd raken, gaat die functie (in dit geval die herinnering) definitief verloren. Bij Alzheimer worden steeds meer hersencellen aangetast en verdwijnen steeds meer functies van de patiënt.

Hersencellen bevatten eiwitten. Die zijn van belang voor de cel om te kunnen overleven. Een van die eiwitten is het tau eiwit. Soms gebeurt het dat dit tau eiwit verkeerd vouwt. Op zich is dat niets bijzonders. Dit soort foutjes gebeuren heel vaak en normaliter zorgen opruimprocessen in het lichaam ervoor dat dergelijke fout gevouwen eiwitten worden afgevoerd. Maar naarmate we ouder worden, werken die opruimprocessen minder goed. Dan blijven verkeerd gevouwen tau eiwitten zitten en kunnen ze gaan klonteren. Het gevolg is dat de hersencel sterft. Bij Alzheimer geven die tau eiwitten een biochemisch signaal af waardoor ook hun buurcellen tau eiwitten verkeerd vouwen en klonteren. Zo ontstaat een sneeuwbaleffect waardoor steeds meer hersencellen afsterven.

Welk eiwit veroorzaakt Alzheimer?

Het eiwit ‘tau’ is een belangrijke boosdoener bij patiënten met Alzheimer. Dit eiwit is bij iedereen aanwezig in de hersenen. Alleen vouwt dit eiwit soms op een verkeerde manier. Normaal gesproken worden deze verkeerd gevouwen eiwitten door het lichaam opgeruimd, maar bij Alzheimer patiënten gebeurt dat niet.

Welke dieren worden in Alzheimer onderzoek gebruikt?

In onderzoek naar Alzheimer worden vooral muizen gebruikt. In de meeste gevallen gaat het om genetisch gemanipuleerde muizen die verkeerd gevouwen tau ingespoten krijgen.

Welke nieuwe technologische ontwikkeling(en) hebben ervoor gezorgd dat er nu menselijke hersencellen gekweekt kunnen worden?

Vooral de ontwikkeling van de zogenaamde ‘geïnduceerde pluripotente stamcellen’ (iPSC) heeft ervoor gezorgd dat menselijke hersencellen gekweekt kunnen worden. De hersencellen kunnen worden opgekweekt uit bijvoorbeeld huidcellen. Die huidcellen worden in het lab geprikkeld om te ontwikkelen tot stamcellen (iPSC) en vervolgens geprikkeld om hersencellen te worden. Het mooie is dat deze hersencellen de individuele eigenschappen van een patiënt bevatten.

Waarom zet Proefdiervrij zich in voor Alzheimer?

Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 200.000 Alzheimer patiënten. Boven de 85-jarige leeftijd heeft zelfs een op de drie mensen Alzheimer. Door de vergrijzing van de bevolking is dementie een groeiend sociaal-economisch probleem. Om de ziekte beter te begrijpen en geneesmiddelen te ontwikkelen, worden veel proefdieren gebruikt in onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Proefdiervrij is ervan overtuigd dat proefdieren vervangen worden door het onderzoek van dr. Wiep Scheper te financieren.

Aan welke instelling is dr. Wiep Scheper verbonden?

Dr. Wiep Scheper voert haar onderzoek uit aan het medisch centrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De onderzoeker aan het woord

Dr. Wiep Scheper
Dr. Wiep Scheper
Onderzoeksleider Moleculaire Neurodegeneratie, VUmc te Amsterdam

Hoe raakte je betrokken bij dit onderzoek naar de ziekte van Alzheimer?

“Ik ben super geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met de hersenen. De hersenen zijn het meest complexe orgaan van ons lichaam, ze bepalen wie we zijn. Het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer is iets waar ik 20 jaar geleden in ben gerold. Maatschappelijk gezien betekent deze ziekte een groot probleem. Persoonlijk gezien is het een ziekte met een vreselijk tragisch verloop. Mensen verliezen zichzelf en dat is een verschrikkelijk proces. Aan het in een zo vroeg mogelijk stadium stoppen van dit ziekteproces wil ik graag een bijdrage leveren.

Mijn grootste ambitie is dan ook dat we een medicijn vinden dat deze ziekte kan stoppen. De hersencellen die beschadigd zijn kan je niet meer herstellen. Daar helpt geen medicijn tegen. Maar als je het proces in een vroeg stadium kan stoppen en zo kan voorkomen dat meer hersencellen beschadigd raken? Dat zou al geweldig zijn! Ik denk zelfs dat ik het zelf nog mee zal maken dat een dergelijk medicijn wordt ontwikkeld. Ik ben heel erg positief over de innovatieve technieken die ontwikkeld worden.”

Hoe komt het dat je zo gedreven bent in dit onderzoek?

“In Nederland zijn ongeveer 200.000 Alzheimerpatiënten. Naarmate de mens ouder wordt, is de kans op Alzheimer steeds groter. Boven de leeftijd van 85 jaar heeft zelfs een op drie mensen Alzheimer. De problematiek is dan ook gigantisch. Het is een heel ernstige ziekte. Wat ik zelf zo schrijnend vind bij deze ziekte is dat mensen zichzelf als het ware kwijtraken. Je hersenen maken wie je bent. Als je dat verliest raak je jezelf kwijt. Iemand zei ooit, en dat vond ik een mooie beschrijving; ‘mensen met Alzheimer sterven niet maar verdwijnen langzaam.’ Daar wil ik heel graag iets aan doen.”

Funders

Dirk Vandenput € 10
Anoniem € 50

Voor een wereld zonder proefdieren

word donateur of doneer eenmalig