Het is alweer 8 maanden geleden dat onze directeur Debby Weijers voor het eerst een blog schreef over het coronavirus en de invloed ervan op dierproeven. Wat is er in die tijd allemaal gebeurd? Debby blikt terug én vooruit in onderstaande blog. 

Debby: “We hadden toen nog geen idee dat het virus nu nog steeds het gesprek van de dag zou zijn. Maar ondanks het feit dat het virus nog altijd een grote impact heeft op het proefdiergebruik, voelen wij ons gemotiveerder dan ooit om een proefdiervrije wereld dichterbij te brengen!”

Tienduizenden proefdieren

Debby: “De schattingen lopen uiteen, maar er zullen naar verwachting de komende 5 jaar circa 55.000 proefdieren gebruikt worden in Nederland voor corona-onderzoek. Proefdieren zoals apen, muizen, fretten en katten worden ingezet om de veiligheid van een mogelijk vaccin te garanderen, maar worden ook gebruikt in onderzoek naar  het gedrag van het virus.

Het doet pijn te zien dat zoveel dieren de dupe worden van dit virus, juist omdat er verschillende mooie alternatieven zijn die veel van deze dierproeven overbodig kunnen maken!”

Directeur Proefdiervrij Debby Weijers

Debby Weijers, directeur Proefdiervrij

Gepersonaliseerde aanpak

Debby: “We merken dat er veel discussie is over het gebruik van proefdieren voor corona-onderzoek. Voor sommigen benadrukt de pandemie de noodzaak van dierproeven, maar voor ons is het tegenovergestelde waar.

We zien immers dat er grote verschillen zijn tussen personen met een corona-besmetting. Zo kan een kerngezonde, 30-jarige man doodziek worden van het virus, terwijl een 65-jarige dame met overgewicht de besmetting ervaart als een stevige verkoudheid.

Die verschillen gaan we nooit verklaren in de gestandaardiseerde dierproeven. Een gepersonaliseerde, humane aanpak is belangrijker dan ooit. Proefdiervrije onderzoeksmodellen die gebaseerd zijn op de mens kunnen ons veel antwoorden geven.

Daarom hebben wij samen met ZonMw 2 miljoen euro geïnvesteerd in corona-onderzoek zónder proefdieren.”

De proefdiervrije corona-onderzoeken die wij financieren

Een toekomst zonder proefdieren of corona

Debby: “Wij hopen net als iedereen dat we wereldwijd de pandemie zo snel mogelijk weten in te dammen en een werkend en veilig vaccin vinden.

We erkennen dat dit op dit moment niet zonder proefdieren zal gebeuren. Maar we leggen ons daar zeker niet bij neer en grijpen deze bizarre situatie daarom aan om te laten zien dat proefdiervrij onderzoek veel relevanter is voor mensen. Het zou namelijk ervoor kunnen zorgen, dat een veilig vaccin sneller bij de patiënt is.

Hoe meer mensen op onze planeet, hoe groter de kans wordt op soortgelijke pandemieën. Door nu te investeren in proefdiervrij corona-onderzoek, kunnen we ons goed voorbereiden op de toekomst.

Met humane en proefdiervrije onderzoeksmodellen kunnen we het verschil maken. Daar zetten wij vol op in!”

Alles over corona en dierproeven