De titel van de debuutroman van Bert van Dijk doet wellicht vermoeden dat de Anti-Vivisectie-Stichting (AVS) niet meer bestaat, maar niets is minder waar. Van Dijk schrijft op treffende wijze over de verandering in manier van actievoeren door de AVS. Hij stond namelijk aan het roer van een andere manier van denken, die vandaag de dag nog steeds gehanteerd wordt binnen Stichting AVS Proefdiervrij. Huidige directeur Debby Weijers vindt het boek een absolute aanrader: “mooi om te lezen dat in die tijd dus al de basis is gelegd voor onze positieve insteek van het stimuleren van proefdiervrije innovaties.”

Van actievoeren naar samenwerken

In de jaren dertig werd de Anti-Vivisectie-Stichting (AVS) opgericht. Het doel van de AVS is het bevorderen van eerbied voor het leven en voor levende individuen in het bijzonder. Daarbij staat het bestrijden en uiteindelijk het geheel afschaffen van proeven op mensen en dieren centraal. Eind jaren ‘70 wordt Bert van Dijk directeur van de Anti-Vivisectie-Stichting (AVS). Hij stond aan het roer van een bijzondere ontwikkeling binnen de stichting. Van flink actievoeren tegen dierproeven, naar het aangaan van bijzondere samenwerkingen. Zijn ervaringen bij de AVS zijn een inspiratiebron geweest voor van Dijk’s debuutroman ‘De val van de Anti Vivisectie Stichting’.

Debby Weijers, directeur van het huidige Proefdiervrij, heeft het boek met veel plezier gelezen: “ik vond het heel bijzonder om de ervaringen en belevenissen te lezen van de voormalig directeur van de Anti-Vivisectie-Stichting. Sommige personages (her)ken ik zelfs en het geeft zoveel context aan mijn dagelijkse werk. Ik vond het vooral heel erg mooi te lezen dat in die tijd dus al de basis is gelegd voor onze positieve insteek van het samen stimuleren van proefdiervrije innovaties.”

Stichting AVS Proefdiervrij

Een titel die wellicht doet vermoeden dat de stichting niet meer actief is, maar niets is minder waar. In het jaar 2000 zijn Vereniging Proefdiervrij en de Anti-Vivisectie-Stichting (AVS) samengegaan onder de naam Stichting AVS Proefdiervrij, afgekort tot Proefdiervrij. Daarnaast bestaat officieel de Anti-Vivisectie-Stichting (AVS) nog als ‘zusterorganisatie’, waarbij alle activiteiten bijdragen aan het behalen van de doelstelling van Proefdiervrij. De verandering die van Dijk heeft ingezet is gebleven en wordt ook vandaag de dag nog gebruikt.

Wil je het boek lezen? Het boek is hier verkrijgbaar. 

Boek Val van de Anti Vivisectie Stichting

Jij vindt donordieren toch ook niet gewoon? Teken nu!

Mogen we (donor)dieren zomaar gebruiken om het wereldwijde tekort aan orgaandonoren op te lossen? Dat is het vraagstuk dat we met onze campagne Niet. Gewoon. op tafel leggen. Donordieren lijken de oplossing voor het wereldwijde tekort aan donororganen voor mensen. Maar het gebruik en doden van dieren voor onze gezondheid, is in onze ogen geen vooruitgaging of innovatie. Het lijden van dieren voor ons welzijn mag geen gewoonte worden: gewoon niet.