In de terugkerende rubriek “Drijfveren” vertellen wetenschappers wat hen motiveert om tegen de stroming in te gaan. Dit keer is het aan Nikolas Gaio, Chief Technology Officer en oprichter van BI/OND.
Nikolas inspireert ons, en nog belangrijker, anderen. Hij bewijst dat de proefdiervrije wetenschap de toekomst heeft. Daar is hij natuurlijk erg druk mee, maar gelukkig vond hij de tijd om onze prangende vragen te beantwoorden:
Kan je wat meer vertellen over wat BI/OND precies doet?
“BI/OND is een start up die microchips bouwt en menselijke cellen kan verzorgen, stimuleren en in de gaten kan kunnen houden. Deze chips worden gebruikt om nieuwe medicijnen te testen en om beter te kunnen begrijpen wat er gebeurt in ons lichaam.
Bij BI/OND geloven we dat een toekomst zonder dierproeven mogelijk is, en dat organen-op- een-chip de mogelijkheid bieden tot het ontwikkelen van preciezere en proefdiervrije modellen. Een orgaan op een chip is een computerachtig platform waarop we menselijke cellen plaatsen, waardoor we kleine kopietjes van onze eigen organen maken.“
Wat motiveert jou om proefdiervrij onderzoek te stimuleren?
“Als je onderzoek doet in het biotechnologisch veld vind ik dat je een grote verantwoordelijkheid hebt om ervoor te zorgen dat de nauwkeurigheid van je resultaten zo hoog mogelijk is. We geloven dat ons werk een directe impact heeft op het leven van mensen, daarom is het belangrijk dat we zeker weten dat testen betrouwbaar, goed vertaalbaar en niet te duur zijn.
De verschillen in anatomie, metabolisme en immuunsysteem maken proefdieren slechte modellen om medicijnen te testen die voor ons, mensen, bedoeld zijn.
Ondanks dat er al jarenlang met dieren gewerkt wordt in de wetenschap, hebben dierproeven hun beperkingen. Hoewel we op verschillende niveaus veel overeenkomsten hebben (intelligentie, empathie, pijn), blijven dieren echt anders dan mensen. De verschillen in anatomie, metabolisme en immuunsysteem maken proefdieren slechte modellen om medicijnen te testen die voor ons, mensen, bedoeld zijn.
Momenteel is het zo dat meer dan 90% van de medicijnen die succesvol zijn in dieren, niet werken in mensen! Hierdoor wordt duidelijk dat medicijnen die dierproeven doorstaan, niet per definitie veilig zijn en goed werken voor mensen. Er zijn nog veel meer stappen nodig voordat ze op de markt gebracht kunnen worden.”
Hoe denk je dat proefdiervrij onderzoek er over 10 jaar uitziet?
“Momenteel kunnen we met organen-op-chips kleine, levende, dynamische kopieën maken van menselijke organen Maar de huidige beschikbare technologieën stellen ons in staat om het menselijk lichaam nog veel beter na te bootsen.
Ons lichaam is namelijk onwijs complex, maar door het goed te bestuderen streven we ernaar om ooit onderzoeksmodellen te kunnen maken die nét zo complex zijn. Dat is in principe ons doel met (het maken van) organen-op-chips.
Organen-op-chips en gepersonaliseerde medicijnen bieden een meer democratische en ethische oplossing voor mensen en dieren.
Door het kweken van kleine stukjes menselijk weefsel, zijn we in staat om de effecten van medicijnen te testen op elk individu, waardoor we ook tot gepersonaliseerde oplossingen kunnen komen. Nadat een medicijn in het laboratorium uitvoerig getest is, wordt het in een groep vrijwillige mensen getest. Nu wordt dit vaak gedaan op witte mannen van middelbare leeftijd (terwijl die natuurlijk maar een gedeelte zijn van de wereldpopulatie). Mensen met een andere behoefte, etniciteit en/of geslacht zijn gedwongen om medicijnen te nemen die niet voor hun ontworpen zijn en niet voor hun getest zijn. Organen-op-chips en gepersonaliseerde medicijnen bieden een meer democratische en ethische oplossing voor mensen en dieren. “
Onze hoop is dat op een dag organen-op-chips de gouden standaard zijn en dat dierproeven geen optie meer zijn!