Als we eten of drinken kopen in de supermarkt, mogen we ervan uitgaan dat deze producten niet schadelijk zijn voor onze gezondheid. De veiligheid van eten en drinken wordt namelijk van tevoren uitgebreid getest… op dieren.

Bizar, want de stofwisseling en het darmstelsel van een dier, lijken niet op die van een mens. Waarom zouden we ze dan laten lijden in voedselveiligheidsonderzoek? Het kan anders, en we zijn zelfs verder dan je denkt. Daarom starten we vandaag onze nieuwe campagne ‘Laat dieren niet de veiligheid van jouw eten bepalen’.

Alles wat met eten te maken heeft, is op dieren getest

Als je een kijkje in jouw keuken neemt, is er een grote kans dat al het eten en drinken dat je vindt, ooit op dieren is getest. In voedselveiligheidsonderzoek wordt namelijk niet alleen het eindproduct getest, maar wordt er naar het gehele productieproces gekeken.

Ingrediënten, chemicaliën, smaakstoffen, verpakkingsmaterialen en de machines waarmee het eten of drinken gemaakt wordt: simpelweg alles wat met eten te maken heeft, is op dieren getest.

Voor een pak appelsap worden maar liefst 3 dierproeven gedaan.

Ratten zijn dit keer de dupe

We weten allemaal dat we onze hond of kat geen chocolade of druiven moeten geven, omdat dit voor hen zeer giftig is. Veel eten en drinken wat voor ons veilig is, is niet veilig voor dieren – en vice versa. Logisch, want we zitten niet hetzelfde in elkaar.

Toch worden er veel dieren gebruikt in onderzoek naar voedselveiligheid. Vooral kleine proefdieren zoals ratten moeten het ontgelden. Maar de stofwisseling van een rat is zo anders, dat voedingsstoffen die wel veilig zijn voor ratten, vaak niet veilig blijken voor mensen.

Organoids testen beter de veiligheid van jouw eten

Het kan anders. Dr. Meike van der Zande en haar team van de Wageningen University & Research ontwikkelen een op de mens gericht-model dat voedselrisico’s kan voorspellen zónder proefdieren. Door gebruik te maken van gekweekte, menselijke mini-darmen (organoids), kunnen ze de mogelijke schadelijke gevolgen van eten en drinken op ons lichaam nauwkeuriger testen.

De resultaten van deze testen combineren zij vervolgens met data uit andere mensgerichte, proefdiervrije modellen. Dat klinkt toch veel logischer dan onderzoek op ratten?

Meike van der Zande voedselveiligheid

dr. Meike van der Zande, onderzoeker aan Wageningen University & Research

Eerste succes is al behaald

En het mooie is, dat er met proefdiervrij voedselveiligheidsonderzoek al een heel mooi succes is behaald. Sinds een aantal jaar is in Nederland het onderzoek naar giftige stoffen in schelp- en schaaldieren uit de Noordzee al helemaal proefdiervrij. Dat scheelt in Europa jaarlijks ruim 300.000 muizen!

Zorg jij ervoor dat jouw eten niet meer op ratten wordt getest?

Dankzij het onderzoek van Meike, kopen we binnenkort hopelijk eten en drinken dat niet is getest op proefdieren. Maar voordat het zover is, moet er nog veel getest worden. Dat kost helaas veel tijd en geld.

Jouw hulp is daarom hard nodig. Kunnen wij rekenen op jouw steun?