Gisteren werd bekend dat onderzoekers van het VUmc, Erasmus MC en de TU Delft een gen hebben gevonden dat een rol speelt bij het ontstaan van een erfelijke vorm van de ziekte van Alzheimer.
Genetische factoren
Het risico op de ziekte van Alzheimer wordt gedeeltelijk bepaald door genetische factoren. Eerder was al wel ontdekt dat genetische afwijkingen in dit bepaalde gen (SORL1) het risico op de ziekte van Alzheimer verhogen, maar het was niet duidelijk welke afwijkingen gevaarlijk waren en welke niet.
Proefdiervrij onderzoek
De onderzoekers bekeken eventuele afwijkingen in het gen bij anonieme Alzheimerpatiënten en gezonde proefpersonen. Het gaat dus om puur genetisch onderzoek in mensen, hier is geen proefdier aan te pas gekomen. Wij vinden het ontzettend mooi om te zien dat zo’n belangrijke ontdekking is gedaan zonder het gebruik van proefdieren.
Onderzoek dr. Scheper
Nog iemand die Alzheimer onderzoek doet zónder het gebruik van proefdieren, is dr. Wiep Scheper, ook werkzaam bij het VUmc. Proefdiervrij financiert haar project waarin ze op basis van menselijk materiaal een medicijn wil ontwikkelen om het proces van de ziekte van Alzheimer te stoppen. De technologie die hiervoor gebruikt wordt is ook bij uitstek geschikt om de effecten van genetische varianten te bestuderen. Ze zou bijvoorbeeld cellen van de patiënten kunnen gebruiken die als proefpersoon aan het onderzoek van haar collega’s hebben deelgenomen. Hierdoor krijgen we steeds meer informatie over Alzheimer die relevant is voor de mens.
[Project project=”9065″]