Maar liefst 9 van de 10 medicijnen die met dierproeven zijn ontwikkeld, werken niet bij mensen. Niet gek natuurlijk, want een dierenlichaam is anders dan een mensenlichaam. Toch is de dierproef de norm binnen wetenschappelijk onderzoek. Het moet én kan anders.

Vandaag lanceren we daarom onze nieuwe campagne ‘Dierproeven zijn niet meer van deze tijd’. Samen met onze proefdiervrije wetenschappers laten we met deze campagne zien dat een wereld zonder proefdieren beter is voor mens én dier.

Maak kennis met ex-proefhond Lola

Graag stellen we Lola aan jullie voor. Je zou het niet zeggen als je haar vrolijke koppie ziet, maar deze beagle is een ex-proefdier. Voordat ze werd herplaatst, zijn er maandenlang pijnlijke en stressvolle proeven op haar uitgevoerd om (nieuwe) medicijnen te ontdekken en te testen. Vaak zonder resultaat. 

Gelukkig is dat voor Lola verleden tijd: zij mag de rest van haar leven genieten van een warm mandje bij een lieve baas. Helaas geldt dat niet voor de honderdduizenden andere proefdieren die hun dagen verslijten in het laboratorium.

Lola

Dieren hoeven niet onnodig te lijden.

Teken de petitie en roep de overheid op om écht te investeren in proefdiervrije innovatie

Stop met dierproeven, start met mensgericht onderzoek

Vandaag de dag zijn er veel dingen mogelijk, waar we vroeger alleen van konden dromen. Ruimtereizen, zelfrijdende auto’s, AI… maar waarom worden er dan nog steeds dierproeven gedaan? Wat ons betreft passen dierproeven niet meer bij de tijd waarin we leven. 

Dat beamen ook wetenschappers Abdoel El Ghalbzouri en Katja Wolthers, twee onderzoekers die zich al jarenlang inzetten voor proefdiervrije innovatie. 

Katja Wolthers is klinisch viroloog en doet onderzoek naar de ontwikkeling en het verloop van virussen in de mens. Hiervoor gebruikt ze menselijk materiaal, want daardoor krijgt ze betere resultaten. Katja: “Onze modellen hebben dezelfde eigenschappen als bijvoorbeeld onze darmen of longen en maken dierproeven overbodig en virusonderzoek zelfs beter.”

Abdoel El Ghalbzouri is onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum en gebruikt en ontwikkelt al zijn hele carrière proefdiervrije huidmodellen. Abdoel: “Vroeger werden muizen gebruikt om onderzoek te doen naar bijvoorbeeld huidkanker. Nu gebruik ik de tumor die bij de patiënt is verwijderd en is afgestaan voor onderzoek. We houden de tumor in het laboratorium in leven en maken huidkanker na. Daar doen we vervolgens onderzoek op.”

Politiek moet proefdiervrije innovatie vertrouwen

Proefdiervrij onderzoek staat niet in de kinderschoenen, maar in de startblokken. Maar om echt het verschil te maken, is vertrouwen nodig. Vertrouwen in proefdiervrije innovatie en in een beleid dat daadwerkelijk uitgevoerd wordt.

Daarom is het nu tijd voor de regering om de eerste stap te zetten: geen woorden meer, maar daden. Door proefdiervrije alternatieven actief te stimuleren, zal de overheid een signaal afgeven aan de maatschappij dat zij dit onnodige dierenleed aanpakken.

Wat willen we dus van de regering?

  • Investeer in proefdiervrije innovatie – Maak voldoende geld vrij en stimuleer onderzoekers, onderwijsinstellingen en bedrijven om proefdiervrije alternatieven te ontwikkelen en te gebruiken.
  • Maak het hoger onderwijs proefdiervrij – Stop met dierproeven in het onderwijs en geef studenten meer focus op proefdiervrije alternatieven.
  • Voorkom meer dierproeven door Europese regelgeving – Zorg ervoor dat nieuwe Europese wetten geen extra dierproeven vereisen en juist de ontwikkeling en het gebruik van proefdiervrije methoden stimuleren.
  • Stop direct vergunningverlening voor onnodige dierproeven – Maak een einde aan dierproeven waarvoor bewezen alternatieven beschikbaar zijn of die niet langer noodzakelijk zijn.
  • Vergroot bewustwording over proefdiervrije mogelijkheden bij onderzoekers – Start een bewustwordingscampagne om de mogelijkheden van het gebruik van proefdiervrije innovatie binnen de Europese wetgeving te benadrukken.

Roep jij samen met ons de regering op om te investeren in proefdiervrije alternatieven?