Vaak zien wij de opmerking voorbijkomen: “Als je tegen dierproeven bent, dan gebruik je zeker ook geen medicijnen?” Geen gek idee natuurlijk. Maar medicijnen hebben we wel nodig om onze levenskwaliteit te verbeteren of om beter te worden. Tijd om deze opmerking eens bij onze expert Saskia neer te leggen; hoe denkt zij hierover?

Foto Saskia Aan

Medicijnen weigeren is geen oplossing

Saskia: “Veel mensen zullen het gebruik van proefdieren meenemen in hun keuze om wel of niet een medicijn te nemen. Maar veel andere mensen, waaronder ikzelf, hebben deze luxe niet. Wanneer het nodig is, zullen deze mensen wel gebruik moeten maken van medicijnen, ongeacht hun persoonlijke voorkeur.

Door medicijnen te weigeren, lossen we het probleem van dierproeven niet op. Op de lange termijn verandert er hierdoor namelijk niets aan de manier waarop medicijnen worden ontwikkeld. Daarnaast is het zo dat voor bestaande medicijnen de dierproeven al gedaan zijn. Deze kunnen we niet meer ongedaan maken.

Om echt een verandering teweeg te brengen, moeten we daarom eerder in het proces ingrijpen en niet pas op het eind. Daarom zetten wij bij Proefdiervrij ons in voor het ontwikkelen van proefdiervrije alternatieven en niet op het verbieden van dierproeven.”

Proefdiervrije medicijnen: (nog) geen andere keuze

Saskia: “Ik snap wel dat het een lastig onderwerp is. Bij hoofdpijn is het misschien geen ramp als je een keer geen paracetamol neemt, maar bij ernstige ziekten zoals kanker kan het niet slikken van een medicijn de dood tot gevolg hebben.

Helaas is het wettelijk (nog) niet mogelijk om zonder dierproeven deze medicijnen te ontwikkelen. Dat betekent dat je als consument niet kan kiezen voor een diervrije optie, zoals dat wel kan bij vegetarisch of veganistisch eten. Voor veel medicijnen is er simpelweg nog geen proefdiervrije variant en je keuze is daarom beperkt: neem je het medicijn wel, of neem je het niet?

Daarom is ons beleid erop gericht om proefdiervrije medicijnen en vaccins wél mogelijk te maken, zodat men in de toekomst hiervoor wel een diervrije optie kan kiezen.”

“Tegen dierproeven ≠ tegen medicijnen.”

Saskia: “Alle medicijnen die we nu hebben, zijn met behulp van dierproeven ontwikkeld. Deze dierproeven waren dus niet per definitie nutteloos. Maar ik weet ook dat veel medicijnen, nadat zij zijn getest op proefdieren, uiteindelijk toch niet blijken te werken bij mensen of zelfs niet veilig zijn. Sterker nog: 9 van de 10 medicijnen die met dierproeven zijn ontwikkeld, vallen af.

Het feit dat ik tegen dierproeven ben, betekent niet dat ik tegen het gebruik van medicijnen ben. Ik ben er wel van overtuigd dat als we dierproeven vervangen door proefdiervrije onderzoeksmodellen, we uiteindelijk betere medicijnen kunnen ontwikkelen. Zodat er voortaan misschien nog maar 3 van de 10 medicijnen afvallen, in plaats van 9.”