Welke ethische afwegingen worden gemaakt in wetenschappelijk onderzoek? Studente Sietske Paulus besloot het te onderzoeken met haar podcast ‘Chemie op de Weegschaal’.
Voor de tweede aflevering bezocht ze een paar weken geleden ons kantoor in Den Haag, om met onze expert Saskia te bespreken welke ethische afwegingen er rondom proefdieren werden gemaakt. Wij vroegen Sietske naar haar motivatie en bevindingen.
© Sietske Paulus
Hoe ontstond het idee voor jouw podcast?
“In het dagelijks leven studeer ik chemie. Wat mij hier opvalt, is dat we alles maar gewoon doen, zonder dat we het hebben over ethische dilemma’s zoals de impact op het milieu of hoe ver je kan gaan binnen wetenschappelijk onderzoek.
Daarom ben ik een minor gaan doen die zich wel richt op ethiek, genaamd ‘de staat van de wereld’. Al snel ontstond daarbinnen het idee om een podcast te maken, waarin ik met experts praat over ethische zaken binnen de chemie.”
Wat viel je op tijdens je onderzoek?
“Toen ik aan dit project begon, stond er in mijn plan van aanpak: géén proefdieren. Ik dacht dat daar al genoeg over gezegd was, en dat ik het er daarom niet meer over hoefde te hebben. Toch heb ik toen Stichting Proefdiervrij gemaild. Ik kwam erachter dat ik er niet meer naast had kunnen zitten, en proefdieren werd al gauw mijn favoriete onderwerp.
Saskia vertelde dat Proefdiervrij tegenwoordig niet meer protesteert, maar juist investeert in wetenschappelijke projecten die proefdiervrij onderzoek mogelijk maken. Ik merk dat weinig mensen hiervan af weten, terwijl het juist ontzettend gave projecten zijn.
Wetenschap is het zoeken van oplossingen. Veel mensen denken dat proefdieren nog nodig zijn om medicijnen voor mensen veilig te maken, maar dat is niet altijd meer zo. Ik hoop met mijn podcast mensen te overtuigen dat het ook anders kan.”
Luister hier de podcast
De podcast ‘chemie op de weegschaal’ richt zich in drie afleveringen op medicijnontwikkeling. In aflevering twee bespreekt Sietske met onze expert Saskia de ethische afwegingen rondom proefdiergebruik in onderzoek. Benieuwd? Je kunt ze hier luisteren.