In de zoektocht naar een vaccin voor het huidige coronavirus, grijpen wetenschappers snel naar het oude bekende: dierproeven. Maar het kan anders! Om te onderzoeken welk effect het coronavirus op onze longen heeft, ontwikkelen prof. dr. Pieter Hiemstra en dr. Anne van der Does (bekend van ons project: Haal benauwde dieren uit longonderzoek) een proefdiervrij model: een long-op-een-chip. In samenwerking met ZonMw steunen wij 5 verschillende proefdiervrije corona-onderzoeken met een subsidie van €500.000,-

Pieter en Anne onderzoeken hoe verschillende soorten weefseltypes (van long tot neus) reageren op een besmetting van het huidige coronavirus, COVID-19. Ook zullen ze onderzoeken wat het huidige coronavirus onderscheidt van andere coronavirussen.

Anne: “We gaan onderzoeken wat het huidige coronavirus bijzonder maakt en of het de luchtwegen anders infecteert dan andere (corona)virussen. Met die kennis kunnen we daarnaast de gevolgen van het huidige coronavirus op de lange termijn uiteindelijk beter begrijpen.”

Fibrose Long-chip

Een deel van de subsidie wordt gebruikt voor de ontwikkeling van een Fibrose Long-chip. De chip kan in de nabije toekomst worden ingezet voor het onderzoeken van de lange termijn longschade die veroorzaakt wordt door COVID-19.

Anne: “Bij de ontwikkeling van de chip proberen we een model te ontwikkelen waarbij we de effecten van het huidige coronavirus bij patiënten zo goed mogelijk na kunnen bootsen. Met dit model willen we vervolgens achterhalen of (langdurige) longschade bijvoorbeeld met behulp van medicatie geremd of zelfs voorkomen kan worden.”

Pieter Hiemstra en Anne van der Does

*Bron: LUMC