Om proefdiervrije innovatie te stimuleren, is het belangrijk dat we weten hoeveel dierproeven jaarlijks verricht worden. Helaas is het aantal dierproeven van 2018 nog steeds niet bekend. De (te) late publicatie van deze cijfers zet ons aan het denken: wanneer worden proefdieren een prioriteit?
Jaarlijks publiceert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een overzicht met alle geregistreerde dierproeven. Het is belangrijk dat dit overzicht zo snel mogelijk gepubliceerd worden. Wanneer cijfers oud worden, verliezen ze hun relevantie. Om te weten welke onderzoeksgebieden extra aandacht nodig hebben, moeten cijfers dus recent zijn.
Deadline gemist
Het is helaas niet de eerste keer dat de publicatie van het aantal dierproeven lang op zich laten wachten. Ook het jaaroverzicht van 2017 werd pas laat gepubliceerd, in april 2019. Op ons aandringen, beloofde de minister, verantwoordelijk voor de NVWA, de cijfers van 2018 uiterlijk eind 2019 te publiceren. We hebben met spanning gewacht, maar helaas is dit wéér niet gelukt. We hopen dan ook dat de minister deze belofte volgend jaar wel naleeft.
Saskia Aan, Adviseur Wetenschap en Innovatie:
‘Het is jammer dat we weer zo lang moeten wachten op de cijfers, terwijl de minister had aangegeven dat ze er alles aan zouden doen om het overzicht vòòr eind 2019 te publiceren. Dat het nu niet gebeurd is, schaadt in onze ogen de transparantie rond dierproeven. De minister moet laten zien dat proefdieren een prioriteit zijn en dat begint bij het tijdig openbaar maken van de cijfers.”
Hoe nu verder?
Voor ons zijn proefdieren wel degelijk een prioriteit. We hopen dat dit ook voor de NVWA geldt en dat de cijfers van 2018 nog voor het einde van deze maand gepubliceerd worden. We houden jullie op de hoogte!