Vandaag lanceren wij een hele mooie nieuwe samenwerking met professor Reinoud Gosens. Samen met deze prof. zoeken we naar oplossingen om proefdieren in onderzoek naar astma te vervangen. En het mooie is, we hebben een primeur melden.  

 

Cavia is geen proefdier

Voor het klassieke astma-onderzoek worden cavia’s gebruikt. Het gebruik van cavia’s is nogal bijzonder, want in het algemeen worden bij onderzoek vooral muizen gebruikt. Echter, muizen kunnen niet hoesten. Ook worden ze niet overgevoelig voor een stof die astma nabootst. Bij cavia’s is dat wel het geval. Alleen zijn cavia’s verre van ideaal als onderzoeksmodel. Zo weten onderzoekers bijvoorbeeld wel dat de cavia benauwd wordt, maar hebben ze geen inzichten in de processen die zich vanbinnen afspelen. Juist hier ben je als onderzoeker naar op zoek bij het ontwikkelen van de juiste behandeling.

 

Primeur in astma-onderzoek

Om gelijk maar diep in het onderzoek te duiken; nog nooit eerder is in Nederland een model ontwikkeld, waarbij zenuwcellen en longspiercellen samen op een chip worden geplaatst. Prof. Reinoud Gosens en zijn onderzoeksteam uit Groningen zijn de eersten die dit doen. Zij werken aan een model dat astma-op-een-chip wordt genoemd.

 

Help jij Reinoud verder?

Om dit project extra vaart te geven zijn we ook een crowdfundingsactie voor Reinoud gestart. Op deze manier willen wij geld ophalen om cavia’s die gebruikt worden in astma-onderzoek te vervangen door de chip. Door de ontwikkeling van deze chip wordt een heel nieuwe en vooral moderne weg ingeslagen. Wil jij deze primeur een extra vaart geven? Wacht dan niet te lang en doneer dan aan dit mooie project.

Astma-onderzoek zonder proefdieren

Voor astma-onderzoek worden proefdieren ingezet. Hiervoor worden cavia’s benauwd gemaakt. Echter weet niemand waarom de cavia’s benauwd worden. Wat ons betreft zijn ze geen goede basis voor onderzoek. Lees hier alles over de aanpak van prof. Gosens.