Als het aan het Europese Parlement ligt, zijn dierproeven voor cosmetica over vijf jaar wereldwijd verboden. Dit zou toch wel de kers op de taart zijn op de twintigjarige strijd die Proefdiervrij voerde om dit binnen de EU voor elkaar te krijgen.

Het Europarlement heeft deze week met grote meerderheid van stemmen een resolutie aangenomen om een diplomatiek offensief te starten op de landen waar dierproeven voor cosmetica nu nog zijn toegestaan.

Veel gestelde vragen over het cosmetica verbod

Welke producten vallen volgens de EU wet onder de cosmetica?
De wet geldt voor alle producten voor cosmetisch gebruik. In de wet staat de volgende omschrijving:
“Onder andere crèmes, emulsies, lotions, gels en oliën voor de huid, gezichtsmaskers, make-up foundation (in vloeibare, pasta- of poedervorm), make-up-poeders, poeders voor na het baden en poeders voor lichaamsverzorging, toiletzeep, deodorantzeep, parfums, toiletwaters, eau de Cologne, producten voor bad en douche (badzout, badschuim, olie, gels), ontharingsmiddelen, deodorants en antitranspiratiemiddelen, haarkleurstoffen, producten voor het krullen en ontkrullen en het verstevigen van het haar, watergolfmiddelen, reinigingsproducten voor het haar (lotions, poeders, shampoos), middelen voor onderhoud van het haar (lotions, crèmes, oliën), middelen voor haarmodellering (lotions, lakken, brillantines), scheermiddelen (scheerzepen, schuimen, lotions), make-up en middelen voor het verwijderen van make-up, middelen die op de lippen worden aangebracht, middelen voor tand- en mondverzorging, middelen voor nagelverzorging en nagelmake-up, middelen voor externe intieme hygiëne, zonnebrandmiddelen, middelen voor het bruinen zonder zon, middelen voor het bleken van de huid en middelen tegen rimpels kunnen cosmetische producten zijn.”

Je kunt de wet hier terugvinden

Door wie wordt de cosmetica wet gehandhaafd?
Het handhaven van de cosmetica wet valt onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Voor vragen hierover kun je bij NVWA terecht.

Het Europees Parlement heeft een resolutie over dierproeven aan genomen, wat betekent dit?
De resolutie is een besluit genomen in het Europese Parlement, waarin de afspraak gemaakt wordt dat de EU diplomatieke actie moet gaan ondernemen om tot een wereldwijd verbod op dierproeven voor cosmetische producten voor 2023 te komen. Dit is een eerste stap, het betekent niet dat het verbod er ook komt. Het betekent alleen dat er vanuit de EU bij andere landen aangedrongen gaat worden op zo een verbod.

Meer uitleg over de resolutie lees je hier.