Jaarlijks worden er in de Europese Unie gemiddeld 10 miljoen proefdieren gebruikt. Nederlands staat op nummer 7 in de top 10. Dat blijkt uit het Europese rapport van het aantal verrichte dierproeven in 2015, 2016 en 2017.

Dankzij nieuwe richtlijnen die in 2010 zijn geïmplementeerd, moeten Europese lidstaten zich inzetten om hun proefdiergebruik te verminderen en te vervangen met proefdiervrije alternatieven. Helaas blijkt uit het rapport van 2015, 2016 en 2017 dat er nog veel werk aan de winkel is.

Te weinig inspecties

Zo zouden er volgens de nieuwe richtlijnen meer onaangekondigde inspecties in proefdiercentra moeten plaatsvinden. Helaas voldoen negen lidstaten niet aan het minimum jaarlijks aantal inspecties en ondernemen vijf lidstaten helemaal geen onaangekondigde inspecties. Om proefdiervrije alternatieven te ontwikkelen en te stimuleren, is transparantie en betrouwbaarheid omtrent dierproeven noodzakelijk.

Miljoenen proefdieren

In de Europese Unie worden jaarlijks gemiddeld 10 miljoen proefdieren gebruikt voor onderzoek en educatie. Het meest gebruikte proefdier uit het rapport blijkt de muis en de rat. Ook in Nederland zijn dit de meest gebruikte proefdieren. Opvallend is dat de meeste proeven met resusapen in Nederland verricht worden, namelijk 66%.

Fokoverschot

Maar helaas blijft het niet bij 10 miljoen proefdieren. Jaarlijks worden namelijk nog eens 12,6 miljoen proefdieren gedood zonder gebruikt te zijn in een experiment. Dit heet het fokoverschot. In totaal telt de Europese Unie jaarlijks dus 22,6 miljoen (!) proefdieren.

Nederland in top 10 meeste dierproeven

In Nederland worden jaarlijks ongeveer een half miljoen dierproeven verricht. Hiermee staat ons land op nummer 7 van de top 10 van meeste dierproeven in Europese lidstaten.

Iets beter scoren we op de mate van ongerief – Nederland staat namelijk op de 21e plaats van Europese lidstaten met het hoogste aantal proefdieren dat ernstig pijn lijdt.

Het land met de meeste dierproeven in Europa is het Verenigd Koninkrijk. Hier worden jaarlijks meer dan 2 miljoen dierproeven verricht. Vanwege de Brexit wordt het Verenigd Koninkrijk in toekomstige rapporten niet meer meegenomen. Zonder het Verenigd Koninkrijk behoort de eerste plaats toe aan Duitsland, die nu met 1,8 miljoen dierproeven op de 2e plaats staat.

Aantal dierproeven Europa

Het gemiddelde aantal proefdieren per jaar in Europa

Proefdiervrije innovatie

Het aantal verrichte dierproeven in Europa is verbazingwekkend hoog: dat kan anders! Dankzij technologische ontwikkelingen zijn er inmiddels diverse proefdiervrije alternatieven beschikbaar, zoals organoids en organen-op-een-chip. Lees hier meer over proefdiervrije onderzoeksmethoden. Op de hoogte blijven van alle proefdiervrije ontwikkelingen? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Eurogroup for Animals