Het is bijna 4 oktober en dat betekent: dierendag! Al bijna 100 jaar lang worden huisdieren op deze feestelijke dag verwend met een extra knuffel, iets lekkers of met een nieuw speeltje. Maar helaas is dierendag niet voor ieder dier een feestje.

Dezelfde dieren die wij kennen als huisdieren, worden namelijk ook al meer dan 100 jaar als proefdier gebruikt. Voor hen is het vandaag geen feestdag, maar een doodgewone dag in het laboratorium.

Geen dierendag voor deze bekende huisdieren

In het laboratorium kun je onder andere honden, katten, konijnen, cavia’s en hamsters vinden: allemaal dieren die eigenlijk bekend staan als huisdieren. De dieren worden voor diverse soorten onderzoeken gebruikt, zoals hartonderzoek, hersenonderzoek, kankeronderzoek en virusonderzoek.

Met name cavia’s en konijnen trekken aan het kortste eind: jaarlijks worden er op beide dieren meer dan 10.000 dierproeven gedaan.

dierendag
Vijf bekende huisdieren die in het laboratorium te vinden zijn.

Laat proefdieren niet stikken

Cavia’s kunnen net als mensen benauwd worden. Daardoor zijn ze een veel gebruikt proefdier in astma-onderzoek. Maar om astma bij mensen te voorkomen of te genezen, is het belangrijk dat we weten hoe benauwdheid ontstaat. En juist dat weten we van cavia’s niet.

In onderzoek worden ze daarom opzettelijk benauwd gemaakt met een pijnlijke, elektrische prikkel. Dit klopt niet! Daarom ontwikkelt prof. Reinoud Gosens een innovatief model, dat is gebaseerd op menselijke cellen. Met jouw bijdrage kan hij zijn model voltooien en cavia’s in astma-onderzoek overbodig maken. Help nu mee!

Laat proefdieren niet stikken

Jaarlijks lijden er talloze cavia's in benauwend astma-onderzoek. Dit klopt niet. Prof. Reinoud Gosens ontwikkelt daarom een innovatief model dat cavia's uit astma-onderzoek haalt. Doneer nu en help mee!

Niet alleen huisdieren

Er worden nog veel meer dieren als proefdier gebruikt. Jaarlijks worden er in Nederland gemiddeld 500.000 dierproeven op wel meer dan 30 diersoorten gedaan. Wist jij bijvoorbeeld dat er ook proeven worden gedaan op lama’s, octopussen en schapen?