Dierdonorcodicil

Hoe droevig het ook is, het overlijden van uw huisdier is toch iets waar u in de toekomst mee te maken krijgt. Het is een nare gebeurtenis. Maar is het niet een troost dat uw eigen overleden huisdier het leven van een ander dier, een proefdier kan redden? Als uw hond, kat, konijn, rat of cavia komt te overlijden of u moet hem laten inslapen, dan kunt u het dier afstaan aan de Universiteit Utrecht (overleg altijd eerst met uw dierenarts). Uw huisdier redt dan direct het leven van een proefdier.

 

Hoe werkt het dierdonorcodicil?

Als u besluit uw overleden huisdier te doneren, dan doet u dat via het dierdonorcodicil. Maar hoe werkt het dierdonorcodicil nu precies? In onderstaande animatie wordt het donatieproces stap voor stap uitgelegd.

 

 

Hoe redt een huisdier een proefdier?

Dankzij het dierdonorcodicil zijn veel minder proefdieren nodig voor onderwijs. Proefdiervrij werkt samen met de Universiteit Utrecht om dit aantal nog verder terug te dringen. U kunt daar bij helpen. Door het lichaam van uw overleden huisdier ter beschikking te stellen aan de Universiteit Utrecht vervangt uw dier een proefdier. Uw overleden huisdier zal een veterinaire student over anatomie leren, maar ook over een respectvolle omgang tussen mens en dier. Op de universiteit ziet een docent erop toe dat er op een waardige manier met het dier wordt omgegaan.

Zou u het fijn vinden om de ervaringen van andere huisdiereigenaren te horen die hun overleden huisdier via het dierdonorcodicil hebben gedoneerd? Bekijk dan de onderstaande video.

 

 

Welke regio’s doen mee?

In de regio Utrecht zijn 48 dierenklinieken aangesloten. U kunt een dierenkliniek in deze regio zoeken met dit handige landkaartje. Vanaf 1 juni 2015 is het ook mogelijk voor dierenklinieken in Oost-Nederland om zich aan te melden bij het dierdonorcodicil. We hebben inmiddels voor deze regio 26 aanmeldingen binnen. Nog geen deelnemer? Aanmelden is mogelijk in de volgende gemeenten: Apeldoorn, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Dalfsen, Deventer, Epe, Haaksbergen, Heerde, Hellendoorn, Hof van Twente, Lochem, Olst-Wijhe, Raalte, Rijssen-Holten, Voorst, Wierden en Zutphen. Stuur een mail naar ddc@proefdiervrij.nl om uw als dierenkliniek aan te melden.

 

Oost-Nederland def2

helpmee button

 

Ik wil meedoen! Wat nu?

 • Wil je iets schrijven over het dierdonorcodicil? Dat kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties
 1. Ik heb op het moment geen huisdier maar wil in de toekomst graag gebruik maken van dit aanbod.
  Kan dat ook?

 2. Dit vind ik een prima plan.
  Zo draagt je lieve vriend(in) na zijn dood tenminste iets positiefs bij aan het welzijn van de mededieren.
  MAAR:
  Wij wonen in Barnveld en onze dierenarts is daar ook gevestigd.
  Merkwaardig om op de kaart te zien dat wij niet mee kunnen doen.
  Is daar niets op te vinden?

 3. Een geweldig goed idee, dat dat niet al langer bestaat !! Maar ik woon in Schiedam en hoe gaat dat dan? Ik wil graag mijn huisdier , een kat , t.z.t. ook als donor laten functioneren. En ik hoop dat in de toekomst er geen één dier meer speciaal gefokt gaat worden om als donor te dienen !!

 4. Beste T.J. Frantzen,

  Dank voor je reactie! Natuurlijk kun je gebruik maken van dit aanbod als je straks weer een huisdier hebt. Wat mooi dat je die dan in de toekomst zou willen doneren.

 5. Beste Harry,

  Dank voor je berichtje. Wat jammer om te lezen dat jullie net buiten het gebied vallen. Helaas moeten we ergens de grens trekken en kunnen we op dit moment geen uitzonderingen maken. Wel kunt u uw dier(en) altijd zelf rijden naar de universiteit als u dat wilt. Mail naar ddc@proefdiervrij.nl als u hier meer informatie over wilt.

 6. Beste Marion Verkerk-Thonus,

  Dank voor uw berichtje. Wat leuk om te lezen dat u zo enthousiast bent over het dierdonorcodicil! Dat zijn wij ook :-) U kunt uw dier(en) prima doneren aan de universiteit. Het enige waar u rekening mee moet houden is, is dat u uw dier(en) zelf zou moeten vervoeren na overlijden naar de universiteit aangezien u buiten de regio Utrecht en Deventer woont. Als u hier meer informatie over zou willen kunt u mailen naar ddc@proefdiervrij.nl

 7. Twee vragen:
  1.Nemen jullie ook honden aan die een ziekte hebben? Onze hond (labradorteefje) heeft de chronische spierziekte myasthenia gravis. Vooralsnog heeft ze een goede prognose. En hopelijk leeft ze nog lang. Maar als het kan, zouden wij haar wel willen doneren na haar dood.
  2. Als onze hond in aanmerking komt: Wij wonen op de grens van het gebied waarbinnen jullie de overleden hond ophalen, maar onze dierenarts, ook net buiten het gebied, werkt samen met een kliniek binnen het gebied. Is er dan nog wat te regelen?

 8. Beste Tanja,

  Dank voor uw reactie. Wat vervelend om te lezen dat uw hond ziek is. Ik hoop dat ze nog lang bij jullie kan zijn. Ik kan moeilijk zeggen of uw dier geschikt is voor het dierdonorcodicil. Ik heb uw vraag daarom doorgestuurd naar mijn contactpersoon bij de Universiteit. Zij kunnen mij daar meer over vertellen. Ik email u als ik meer weet.

  Wat jammer dat u en uw dierenarts net buiten de regio vallen! Maar wat fijn dat uw dierenarts samenwerkt met een kliniek die wel in de regio valt. Op die manier valt er zeker wat te regelen. Ik raad u aan om dat zeker te doen. Dan kan uw hondje, als het zover is, opgehaald worden bij de aangesloten dierenkliniek. Als u nog meer vragen heeft, kunt u contact met mij opnemen op ddc@proefdiervrij.nl

 9. ik wil mijn hond te zijnertijd ook laten deelnemen voor donatie.Brengen naar Utrecht geen probleem.graag Uw mening groeten.

 10. Ik lees dat de dieren niet zwaarder dan 30 kg mogen zijn, waarom niet? We hebben een Labrador die ong. 34kg is. Hij heeft nu een leeftijd van 11, en hopen natuurlijk nog een paar jaar van hem te genieten maar dit is een mooi gebaar in de toekomst naar de proefdieren en naar de studenten.

 11. Beste heer/mevrouw Allersma,

  Wij hopen ook dat jullie nog heel wat jaren van hem mogen genieten! Het klopt inderdaad dat de dieren niet zwaarder mogen zijn dan 30 kg. Dit heeft te maken met de ARBO-wet; omdat de hond vervoerd en gedragen moet worden is er een maximumgewicht van 30 kg vastgelegd. Helaas kunnen hier geen uitzonderingen op gemaakt worden. Wel heel erg fijn om te lezen dat je het dierdonorcodicil zo’n warm hart toedraagt. Misschien wil je ook andere huisdiereigenaren vertellen over het dierdonorcodicil? Daarmee kan je het dierdonorcodicil toch concreet steunen.

 12. Waarom is er een limiet van 30kg en geen andere huisdieren bij. Geiten, paarden en dergelijke. En waarom regio afhankelijk. Wij wonen in noordnederland en zouden onze honden willen doneren als het moment daar is.

  Met vriendelijke groet,

  J.A. Wieringa & J.A. vd Made

 13. Beste J.A. Wieringa / J.A. van der Made,

  Hartelijk dank voor uw interesse in het dierdonorcodicil.

  Er is inderdaad een limiet van 30 kg voor gedoneerde dieren. Dit heeft puur een ARBO-technische reden, waar de Universiteit Utrecht zich aan moet houden. De dieren moeten getransporteerd en gedragen worden; in zulke gevallen geldt een maximaal gewicht van 30 kg.

  Theoretisch kunnen er andere dieren gedoneerd worden, maar die worden dan niet kosteloos naar de faculteit vervoerd. Ook moet dit eerst met de Universiteit overlegd worden omdat de vraag naar grotere dieren veel geringer is dan huisdieren als katten en honden.

  Op dit moment wordt vanuit twee regio’s in Nederland het vervoer naar de Universiteit Utrecht kosteloos verzorgd. In de regio Utrecht draagt de Universiteit zelf zorg voor het transport, terwijl de Gezondheidsdienst voor Dieren het vervoer in Oost-Nederland verzorgd. Het heeft dus puur een logistieke reden dat nog niet in heel Nederland het vervoer kosteloos verzorgd wordt.

  Wij werken aan de uitbreiding naar meerdere regio’s, maar dit is ook sterk afhankelijk van vraag en aanbod. Wel is er voor alle huisdiereigenaren in heel Nederland altijd de mogelijkheid hun dier te doneren als zij het zelf naar de Universiteit brengen.

  Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, kunt u altijd contact met ons opnemen via ddc@proefdiervrij.nl.

 14. Ik hoop mijn kleine man natuurlijk nog jaren bij mij te mogen hebben. Maar als het zijn tijd is kunnen konijnen dan ook donor zijn?

 15. Beste lezer,
  ik hoop natuurlijk ook dat het nog lang niet nodig is, maar konijnen kunnen ook donor zijn!
  Mocht je meer willen weten, kun je altijd even mailen naar ddc@proefdiervrij.nl.

 16. Goedemorgen beste lezer,
  Bedankt voor je enthousiasme over het dierdonorcodicil! :)
  Je hoeft je dier niet zoals het menselijk codicil vooraf te laten registreren. Op het moment dat je huisdier overlijdt, of als het eraan zit te komen, moet je een verklaring ondertekenen. Die verklaring kun je opvragen bij je dierenarts (als die is aangesloten, in de regio Utrecht of Oost-Nederland) of bij ons via ddc@proefdiervrij.nl. Deze verklaring hoef je niet terug te sturen, maar blijft bij je dier.
  Mocht je nog meer willen weten, kun je altijd even contact opnemen!

 17. In februari stierf een kat onverwachts. Het dierdonorcodicil bleek bij dierenartsen in Rotterdam onbekend. Helaas heb ik laatst nog een kat moeten laten inslapen en iedereen wist er van af. Keurige informatie aan deze regio!
  Echter, geldt e.e.a. ook voor buitenkatten? Ik heb er nog drie in de ‘buitendienst’, feitelijk zwerfkatten die ik verzorg. Ze zijn te schuw om mee te nemen naar een dierenarts. Hoe moet dat dan?

 18. Beste lezer,

  Hartelijk dank voor uw reactie. Goed te horen dat iedereen nu wel op de hoogte was!

  Helaas is het niet mogelijk om zwerfkatten te doneren. Dieren kunnen alleen gedoneerd worden door de wetmatige eigenaar, om niet het risico te lopen dat misverstanden ontstaan. We waarderen uw enthousiasme enorm en willen u bedanken voor uw inzet.

  Als u nog meer vragen heeft, kunt u contact met mij opnemen op ddc@proefdiervrij.nl

 19. Heb mijn hondje vanmiddag in moeten laten slapen en heb ook voor dit project gekozen. Ik hoop wel dat ze respectvol omgaan met Bibi, en dat ze een verschil kan maken voor de zielige proefdieren. Rust zacht lieve Bibi ….. xxx

 20. Beste Mariella, wat mooi om te horen dat je jouw hond hebt gedoneerd via het dierdonorcodicil. Wij snappen dat het een ontzettend moeilijke beslissing is om je huisdier te doneren en daarom zijn wij jou hier ook erg dankbaar voor. Door jouw donatie kunnen we het aantal proefdieren dat voor het onderwijs wordt gebruikt terugdringen. Op de universiteit ziet een docent erop toe dat er op een waardige manier met Bibi wordt omgegaan. Nogmaals ontzettend bedankt voor je steun! Hartelijke groeten, Proefdiervrij.