Dierdonorcodicil

Hoe droevig het ook is, het overlijden van je huisdier is toch iets waar je in de toekomst mee te maken krijgt. Het is een nare gebeurtenis. Maar is het niet een troost dat je eigen overleden huisdier het leven van een ander dier, een proefdier kan redden? Als je hond, kat, konijn, rat of cavia komt te overlijden of je moet hem laten inslapen, dan kun je het dier afstaan aan de Universiteit Utrecht (overleg altijd eerst met je dierenarts). Jouw huisdier redt dan direct het leven van een proefdier.

 

Hoe werkt het dierdonorcodicil?

In onderstaande interactieve video kun je zelf bepalen wat je wilt zien over het dierdonorcodicil. Klik op button 1 voor een animatie die uitlegt hoe het dierdonorcodicil precies in elkaar steekt. Klik op button 2 om te zien waarom het dierdonorcodicil waardevol is voor de Universiteit Utrecht. Klik op button 3 om te horen hoe studenten het dierdonorcodicil ervaren. Klik op button 4 om te horen wat dierenklinieken vinden van het project. En klik op button 5 om te horen hoe twee diereigenaren het dierdonorcodicil hebben ervaren. 

 

 

Hoe redt een huisdier een proefdier?

Dankzij het dierdonorcodicil zijn veel minder proefdieren nodig voor onderwijs. Proefdiervrij werkt samen met de Universiteit Utrecht om dit aantal nog verder terug te dringen. U kunt daar bij helpen. Door het lichaam van uw overleden huisdier ter beschikking te stellen aan de Universiteit Utrecht vervangt uw dier een proefdier. Uw overleden huisdier zal een veterinaire student over anatomie leren, maar ook over een respectvolle omgang tussen mens en dier. Op de universiteit ziet een docent erop toe dat er op een waardige manier met het dier wordt omgegaan.

 

Welke regio’s doen mee?

In de regio Utrecht zijn 48 dierenklinieken aangesloten. Je kunt een dierenkliniek in deze regio zoeken met dit handige landkaartje. Vanaf 1 juni 2015 is het ook mogelijk voor dierenklinieken in Oost-Nederland om zich aan te melden bij het dierdonorcodicil. We hebben inmiddels voor deze regio 26 aanmeldingen binnen. Nog geen deelnemer? Aanmelden is mogelijk in de volgende gemeenten: Apeldoorn, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Dalfsen, Deventer, Epe, Haaksbergen, Heerde, Hellendoorn, Hof van Twente, Lochem, Olst-Wijhe, Raalte, Rijssen-Holten, Voorst, Wierden en Zutphen. Stuur een mail naar ddc@proefdiervrij.nl om je als dierenkliniek aan te melden.

 

Oost-Nederland def2

helpmee button

 

Ik wil meedoen! Wat nu?

 • Wil je iets schrijven over het dierdonorcodicil? Dat kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties
 1. Ik heb op het moment geen huisdier maar wil in de toekomst graag gebruik maken van dit aanbod.
  Kan dat ook?

 2. Dit vind ik een prima plan.
  Zo draagt je lieve vriend(in) na zijn dood tenminste iets positiefs bij aan het welzijn van de mededieren.
  MAAR:
  Wij wonen in Barnveld en onze dierenarts is daar ook gevestigd.
  Merkwaardig om op de kaart te zien dat wij niet mee kunnen doen.
  Is daar niets op te vinden?

 3. Een geweldig goed idee, dat dat niet al langer bestaat !! Maar ik woon in Schiedam en hoe gaat dat dan? Ik wil graag mijn huisdier , een kat , t.z.t. ook als donor laten functioneren. En ik hoop dat in de toekomst er geen één dier meer speciaal gefokt gaat worden om als donor te dienen !!

 4. Beste T.J. Frantzen,

  Dank voor je reactie! Natuurlijk kun je gebruik maken van dit aanbod als je straks weer een huisdier hebt. Wat mooi dat je die dan in de toekomst zou willen doneren.

 5. Beste Harry,

  Dank voor je berichtje. Wat jammer om te lezen dat jullie net buiten het gebied vallen. Helaas moeten we ergens de grens trekken en kunnen we op dit moment geen uitzonderingen maken. Wel kunt u uw dier(en) altijd zelf rijden naar de universiteit als u dat wilt. Mail naar ddc@proefdiervrij.nl als u hier meer informatie over wilt.

 6. Beste Marion Verkerk-Thonus,

  Dank voor uw berichtje. Wat leuk om te lezen dat u zo enthousiast bent over het dierdonorcodicil! Dat zijn wij ook :-) U kunt uw dier(en) prima doneren aan de universiteit. Het enige waar u rekening mee moet houden is, is dat u uw dier(en) zelf zou moeten vervoeren na overlijden naar de universiteit aangezien u buiten de regio Utrecht en Deventer woont. Als u hier meer informatie over zou willen kunt u mailen naar ddc@proefdiervrij.nl

 7. Twee vragen:
  1.Nemen jullie ook honden aan die een ziekte hebben? Onze hond (labradorteefje) heeft de chronische spierziekte myasthenia gravis. Vooralsnog heeft ze een goede prognose. En hopelijk leeft ze nog lang. Maar als het kan, zouden wij haar wel willen doneren na haar dood.
  2. Als onze hond in aanmerking komt: Wij wonen op de grens van het gebied waarbinnen jullie de overleden hond ophalen, maar onze dierenarts, ook net buiten het gebied, werkt samen met een kliniek binnen het gebied. Is er dan nog wat te regelen?

 8. Beste Tanja,

  Dank voor uw reactie. Wat vervelend om te lezen dat uw hond ziek is. Ik hoop dat ze nog lang bij jullie kan zijn. Ik kan moeilijk zeggen of uw dier geschikt is voor het dierdonorcodicil. Ik heb uw vraag daarom doorgestuurd naar mijn contactpersoon bij de Universiteit. Zij kunnen mij daar meer over vertellen. Ik email u als ik meer weet.

  Wat jammer dat u en uw dierenarts net buiten de regio vallen! Maar wat fijn dat uw dierenarts samenwerkt met een kliniek die wel in de regio valt. Op die manier valt er zeker wat te regelen. Ik raad u aan om dat zeker te doen. Dan kan uw hondje, als het zover is, opgehaald worden bij de aangesloten dierenkliniek. Als u nog meer vragen heeft, kunt u contact met mij opnemen op ddc@proefdiervrij.nl

 9. ik wil mijn hond te zijnertijd ook laten deelnemen voor donatie.Brengen naar Utrecht geen probleem.graag Uw mening groeten.

 10. Ik lees dat de dieren niet zwaarder dan 30 kg mogen zijn, waarom niet? We hebben een Labrador die ong. 34kg is. Hij heeft nu een leeftijd van 11, en hopen natuurlijk nog een paar jaar van hem te genieten maar dit is een mooi gebaar in de toekomst naar de proefdieren en naar de studenten.

 11. Beste heer/mevrouw Allersma,

  Wij hopen ook dat jullie nog heel wat jaren van hem mogen genieten! Het klopt inderdaad dat de dieren niet zwaarder mogen zijn dan 30 kg. Dit heeft te maken met de ARBO-wet; omdat de hond vervoerd en gedragen moet worden is er een maximumgewicht van 30 kg vastgelegd. Helaas kunnen hier geen uitzonderingen op gemaakt worden. Wel heel erg fijn om te lezen dat je het dierdonorcodicil zo’n warm hart toedraagt. Misschien wil je ook andere huisdiereigenaren vertellen over het dierdonorcodicil? Daarmee kan je het dierdonorcodicil toch concreet steunen.