Overleden huisdier doneren:
Informatie voor huisdiereigenaren

Het is een prachtige oplossing: Dankzij het dierdonorcodicil zijn er geen proefdieren meer nodig voor het anatomisch onderwijs, in de opleiding tot dierenarts. Maar het maakt het verlies er niet makkelijker op. Ooit komt de dag dat je afscheid moet nemen van je trouwe maatje. Denk jij erover na om je overleden huisdieren te doneren om proefdieren te helpen? Op deze pagina geven we je meer informatie.

Hoe werkt het precies?

In onderstaande animatie laten we je stap voor stap zien hoe het doneren van je huisdier in zijn werk gaat. Onderstaande uitleg laat zien hoe het proces werkt voor huisdiereigenaren die doneren via aangesloten klinieken. Dit kan je navragen bij de dierenkliniek zelf. Is jouw dierenkliniek niet aangesloten bij het dierdonorcodicil? Lees dan verder onder de video.

Dierenkliniek is niet aangesloten

De instructies in de video gelden helaas niet wanneer je eigen dierenkliniek niet aangesloten is. Mocht je toch je overleden huisdier willen doneren? Dan is dat alleen maar mogelijk als je je huisdier zelf naar de Universiteit Utrecht brengt.

Zelf je huisdier wegbrengen

De volgende stappen voer je uit als als je ervoor kiest om je overleden huisdier zelf naar de universiteit te brengen:

  • Bekijk of je huisdier voldoet aan de donatievoorwaarden. Deze voorwaarden zijn: 1) je huisdier niet zwaarder mag zijn dan 30 kg, 2) je huisdier intact moet zijn en 3) je huisdier geen grote tumoren in buik- of borstholte mag hebben.
  • Vul een verklaring in waarin je aangeeft dat je je overleden huisdier wil doneren. Deze verklaring moet door jezelf én jouw dierenarts ingevuld worden. Je kunt deze verklaring bij ons aanvragen door ons te bellen (+31 (0)70 306 2468) of te mailen (ddc@proefdiervrij.nl).
  • Als het eenmaal zover is, neem je contact op met het departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht. De universiteit zal je verder helpen. Overleden huisdieren kunnen meestal alleen worden gebracht van maandag t/m vrijdag.

Voor meer informatie over het doneren van je huisdier kan je altijd contact met ons opnemen: mail naar ddc@proefdiervrij.nl of bel +31 (0)70 306 2468.

Welke dieren kunnen gedoneerd worden?

Dit is afhankelijk van welke dieren het onderwijs nodig heeft. Ons dierdonorcodicil is met name bedoeld voor honden en katten, maar in de regio Oost-Nederland ligt de prioriteit vooral bij het doneren van honden. Wil je een ander dier doneren of heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op via ddc@proefdiervrij.nl.

Er zijn geen kosten aan verbonden

Aan de donatie van je overleden huisdier zijn verder geen kosten verbonden (ook niet voor je dierenarts). Het verlies is al groot genoeg.. Daarom nemen wij samen met de Universiteit Utrecht de kosten voor onze rekening. Het vervoer van je dier van de dierenarts naar de Universiteit wordt verzorgd door de Universiteit Utrecht. In de regio Oost-Nederland wordt voor het vervoer gebruik gemaakt van het logistieke netwerk van de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer.

Welke klinieken zijn al aangemeld?

In de regio’s Utrecht, Midden-Nederland en Oost-Nederland hebben veel enthousiaste dierenartsen hun dierenkliniek al aangemeld voor het dierdonorcodicil. Via deze die