Dankzij het dierdonorcodicil zijn dierproeven voor anatomisch onderwijs in de dierenartsopleiding en voor onderzoek naar dierenwelzijn en -gezondheid niet meer nodig.
Maar dit verzacht het verdriet bij het verlies natuurlijk niet. Er komt een dag dat je afscheid moet nemen van je trouwe maatje. Overweeg je om je overleden huisdier te doneren om proefdieren te helpen? Op deze pagina vind je meer informatie.
Deze dieren kunnen gedoneerd worden
Het dierdonorcodicil is alleen bedoeld voor honden en katten. In de regio Oost-Nederland ligt de prioriteit vooral bij de donaties van overleden honden.
Grote dieren, zoals paarden of schapen, kunnen op individuele basis gedoneerd worden. Daarvoor moet altijd per dier contact opgenomen worden met de Universiteit Utrecht om het proces af te stemmen.
De donatievoorwaarden:
- je huisdier mag niet zwaarder zijn dan 30 kg.
- Het doneren van zwaardere honden kan overlegd worden met de Universiteit Utrecht.
- je huisdier moet intact zijn.
- je huisdier mag geen grote tumoren (niet groter dan een tennisbal) in buik- of borstholte hebben.
- honden mogen niet lichter dan 8 kilo zijn.
Wil je een ander dier doneren of heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op via ddc@proefdiervrij.nl.
Er zijn geen kosten aan verbonden
Aan de donatie van je overleden huisdier zijn verder geen kosten verbonden (ook niet voor je dierenarts). Het verlies is al groot genoeg. Daarom nemen wij samen met de Universiteit Utrecht de kosten voor onze rekening.
Het vervoer van je dier van de dierenarts naar de Universiteit wordt verzorgd door de Universiteit Utrecht. In de regio Oost-Nederland wordt voor het vervoer gebruik gemaakt van het logistieke netwerk van de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer.
Wat als je dierenkliniek niet aangesloten is?
Als jouw dierenkliniek niet aangesloten is bij het dierdonorcodicil, heb je twee opties:
Zelf je huisdier wegbrengen naar de Universiteit Utrecht
De volgende stappen voer je uit als als je ervoor kiest om je overleden huisdier zelf naar de universiteit te brengen:
- Bekijk of je huisdier voldoet aan bovenstaande donatievoorwaarden.
- Vul een verklaring in waarin je aangeeft dat je je overleden huisdier wil doneren. Deze verklaring moet door jezelf én jouw dierenarts ingevuld worden. Je kunt deze verklaring bij ons aanvragen door ons te bellen (+31 (0)70 306 2468) of te mailen (ddc@proefdiervrij.nl).
- Als het eenmaal zover is, neem je contact op met het departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht. De universiteit zal je verder helpen. Overleden huisdieren kunnen meestal alleen worden gebracht van maandag t/m vrijdag.
Voor meer informatie over het doneren van je huisdier kan je altijd contact met ons opnemen: mail naar ddc@proefdiervrij.nl of bel +31 (0)70 306 2468.
Vraag aan je dierenarts om zich aan te melden! Ben je dierenarts? Lees dan hier meer informatie.
Welke klinieken zijn al aangemeld?
In de regio’s Utrecht, Midden-Nederland en Oost-Nederland hebben veel enthousiaste dierenartsen hun dierenkliniek al aangemeld voor het dierdonorcodicil. Via deze dierenklinieken kun je je dus overleden huisdier doneren.
Welke klinieken zijn al aangemeld?
In de regio’s Utrecht, Midden-Nederland en Oost-Nederland hebben veel enthousiaste dierenartsen hun dierenkliniek al aangemeld voor het dierdonorcodicil. Via deze dierenklinieken kun je je dus overleden huisdier doneren.
Wat zeggen studenten?
Het doneren van je overleden huisdier aan de wetenschap kan een moeilijke beslissing zijn. Maar je dier is van groot belang voor het hoger onderwijs in Nederland. Jouw donatie maakt een verschil in de toekomst van de volgende generatie dierenartsen en draagt bij aan een proefdiervrije wereld. In onderstaand filmpje legt de Universiteit Utrecht uit wat jouw dier allemaal mogelijk maakt.
Wat zeggen andere huisdiereigenaren?
Inge en Martine doneerden hun geliefde huisdier na overlijden via het dierdonorcodicil aan de Universiteit Utrecht. Benieuwd waarom zij hebben gekozen voor het dierdonorcodicil? Bekijk dan de video.
Misschien wil je dit ook lezen: