Vandaag start onze nieuwe campagne “Laat proefdieren niet stikken”. Jaarlijks lijden er talloze proefdieren in benauwend astma-onderzoek. Door middel van pijnlijke, elektrische prikkels worden zij bewust benauwd gemaakt. Dit klopt niet. Alleen met jouw hulp kunnen wij astma-onderzoek proefdiervrij maken!
In het kort
- Met name cavia’s in astma-onderzoek
- Het is onbekend hoe benauwdheid bij cavia’s ontstaat
- De oplossing: astma-op-een-chip
- Jouw bijdrage helpt cavia’s
Benauwde cavia’s
Cavia’s kunnen net als mensen benauwd worden, waardoor zij een veel gebruikt proefdier in de zoektocht naar een werkend astmamedicijn zijn. Maar we weten niet hoe benauwdheid bij cavia’s ontstaat. In een poging om astma na te bootsen, worden ze daarom opzettelijk benauwd gemaakt met een elektrische prikkel. Hierdoor levert het onderzoek geen betrouwbare resultaten voor mensen op.
Maar betrouwbaar astma-onderzoek is wel hard nodig. Met maar liefst 300 miljoen patiënten is astma een van de meest veelvoorkomende ziekten wereldwijd. Voor een medicijn dat astma kan voorkomen of genezen, moeten we daarom verder kijken dan de dierproef.
De oplossing: een astma-op-een-chip
Er is een alternatief. Professor Reinoud Gosens ontwikkelt een chip waarop hij menselijke zenuw- en longspiercellen plaatst, genaamd de astma-op-een-chip. Omdat de chip is gebaseerd op menselijke cellen, kan hij op een realistische wijze het ontstaan van benauwdheid bij mensen nabootsen.
Met de chip kunnen er medicijnen getest worden die astma niet alleen behandelen, maar misschien zelfs voorkomen of genezen. Zonder dat hier ook maar één cavia benauwd voor wordt!
Help cavia’s uit benauwend onderzoek!
Voordat Reinoud’s chip cavia’s in astma-onderzoek voorgoed overbodig kan maken, moet er nog veel gebeuren. Daarvoor hebben we jouw hulp hard nodig. Met jouw bijdrage kan Reinoud zijn chip ontwikkelen en gebruiken. Help jij mee?