Proefdiervrij is een nieuw crowdfunding project gestart; ‘Let’s go viral: virusonderzoek zonder proefdieren’. In het nieuw te ontwikkelen onderzoeksmodel wordt gebruik gemaakt van menselijk materiaal. Hiermee worden niet alleen proefdieren vervangen, maar wordt ook beter, gerichter onderzoek mogelijk waardoor in de toekomst kinderlevens moeten worden gered!

Beter virusonderzoek

Dr. Katja Wolthers zet zich met hart en ziel in om een remedie tegen virussen te vinden. Dat doet ze met behulp van organoids. Organoids zijn humane orgaanmodellen op microscopisch formaat. Ze worden buiten het lichaam gekweekt met menselijke cellen. Organoids hebben op die manier dezelfde eigenschappen als bijvoorbeeld onze darmen of longen. Daarnaast blijken organoids een goede gastheer te zijn voor een virus. Ze maken het dus niet alleen mogelijk om virusonderzoek zonder proefdieren te doen, ze maken virusonderzoek zelfs beter!

Virusonderzoek zonder proefdieren

Voor het bestuderen van virusinfecties worden vooral muizen en apen gebruikt. Maar dit zijn geen goede onderzoeksmodellen omdat virusinfecties in muizen en apen meestal anders verlopen: een muis breekt het virus veel te snel af en bij experimenten op apen wordt 100% van de dieren ziek, terwijl dit bij mensen nooit het geval is.

Nieuw model moet kinderlevens redden!

Door vaccinaties hebben we al veel virussen uitgevaagd, maar er zijn ook nog veel virussen waar wij ons niet tegen kunnen beschermen. Deze virussen kunnen juist grote gevolgen hebben voor jonge kinderen en baby’s. Zo kan een simpel verkoudheidsvirus zelfs een fatale hersenvliesontsteking veroorzaken. Daarom vinden wij dat er een beter model moet komen voor het bestuderen van virussen!