We vieren 1 jaar samenwerking met de Nederlandse Brandwonden Stichting. Zij zijn gestopt met dierproeven en financieren alleen nog proefdiervrij brandwondenonderzoek. Onderzoeker Fred Vermolen vertelt trots over het eerste brandwondenonderzoek dat we samen financieren. En we kijken vooruit: Wat zijn onze ambities?

De Nederlandse Brandwonden Stichting is het eerste gezondheidsfonds dat gestopt is met dierproeven. Samen financieren wij het brandwondenonderzoek van dr. ir. Fred Vermolen.

Fred werkt niet met proefdieren en zelfs niet met huidweefsel of huidcellen, maar uitsluitend met getallen.

Proefdiervrij brandwondenonderzoek

Voor brandwondenonderzoek wordt gebruik gemaakt van proefdieren zoals varkens en ratten. Maar niet door Fred Vermolen. Zijn onderzoek maakt gebruik van wiskundige formules. Hij zegt hierover: “Het is maar de vraag of een brandwond bij een dier representatief is voor een brandwond bij een mens. Dat is voor mij een legitieme vraag. De volgende vraag is of een computersimulatie dan wél representatief is voor brandwonden bij de mens. Ik ben ervan overtuigd dat de computersimulaties die wij ontwikkelen een beter model dan proefdieren.”

Fred Vermolen wiskundige formules
Dr. ir. Fred Vermolen, Universitair hoofddocent TU Delft

Hoe staat het nu?

Het onderzoek loopt alweer een jaar en Fred is druk geweest. Gelukkig staat hij er niet alleen voor. Samen met zijn team is er veel wiskundig voorbereidend werk gedaan; verkennende berekeningen en analyses op puntberekeningen. Dit is belangrijk voor het vinden en ontwerpen van goede rekentechnieken.

Samenwerking met andere fondsen

Wij zijn erg trots op onze samenwerking met de Brandwonden Stichting. We willen graag meer samenwerken met gezondheidsfondsen. En goed voorbeeld doet goed volgen. Daarom zijn we nu met verschillende fondsen in gesprek.

Saskia Aan, medewerker Wetenschap & Innovatie: “Ook heeft de Vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) nu een proefdiervrije oproep uitgeschreven. Onze samenwerking met de Brandwonden Stichting heeft als voorbeeld en firestarter gediend. Daar zijn wij enorm trots op.”

Cadeautje

Vorig jaar hebben wij een speciale editie van ons magazine gewijd aan onze samenwerking met de Brandwonden Stichting. Om dit eerste jaar te vieren, trakteren we jou op deze speciale editie. Download dit gratis magazine!

Voorkant speciale editie Brandwonden Stichting