Tweede Kamer stemt voor verschuiving naar proefdiervrij onderzoek
Vandaag heeft de Tweede Kamer ingestemd met een belangrijke wijziging: het geld dat de overheid nu nog jaarlijks uitgeeft aan dierproeven met apen, wordt vanaf 2025 stapsgewijs verplaatst naar proefdiervrije alternatieven. In 2030 is het zover: dan wordt het volledige bedrag van 12,5 miljoen euro uitsluitend besteed aan onderzoek zonder dieren.
Een stevig signaal dat voortkomt uit jarenlang aandringen, meedenken en verbinden. Iets waar wij als Proefdiervrij actief aan hebben bijgedragen.
Eindelijk beweging
In Nederland worden nog altijd apen gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Vooral in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk, waar zo’n duizend apen worden gehouden. Al jaren vraagt de Tweede Kamer om afbouw van dit soort onderzoek, maar in de praktijk bleef het belastinggeld naar dierproeven stromen.
Maar hier komt nu verandering in. Door een aangenomen amendement wordt vanaf 2025 elk jaar een groter deel van de BPRC-subsidie geoormerkt voor proefdiervrije innovaties. In 2030 is die transitie compleet.
Debby Weijers, directeur van Proefdiervrij:
“Daar zit jaren werk achter. Van stevige, verbindende gesprekken met Kamerleden en wetenschappers tot het steeds weer op de agenda zetten van deze kwestie, ook als de aandacht verslapte. We hielden vol, omdat we wisten: dit móet anders.”

Normdoelstelling in zicht
Bij Proefdiervrij werken we toe naar een duidelijke doelstelling:
In 2030 is proefdiervrije wetenschap de norm.
Dat betekent: onderzoek start bij proefdiervrije, mensgerichte methoden. Alleen als er echt geen andere manier is, wordt nog gekeken naar dierproeven. Met het besluit van vandaag komt die norm ineens een stuk dichterbij.
En nu?
Hoewel dit een belangrijke stap is, zijn we er nog niet. De komende jaren moeten we goed volgen of het geld daadwerkelijk wordt ingezet zoals beloofd. En of het BPRC ook echt vernieuwt.
Bovendien worden er in Nederland jaarlijks nog tienduizenden andere dieren gebruikt: van muizen en ratten tot honden. Ook daar moet verandering in komen.
Wij blijven ons inzetten voor een wereld waarin geen enkel dier meer nodig is voor onderzoek.

Zet het Rad van Dierenleed stil
Deze politieke stap laat zien dat er wél beweging is richting een proefdiervrije toekomst. Maar we zijn er nog lang niet. Elke dag worden er nog duizenden dieren gebruikt in onderzoek, vaak zonder dat mensen het weten.
Met onze campagne ‘Rad van Dierenleed: 1 op de 8’ maken we dit zichtbaar én roepen we op tot verandering.