De winnaar van de Hugo van Poelgeest prijs voor alternatieven voor dierproeven is bekend! Samen met Stichting Bouwstenen mochten wij vandaag op 2 oktober de prijs van €3.000,- uitreiken aan een jonge onderzoeker die excellent, proefdiervrij onderzoek in de levenswetenschappen doet. 

De genomineerden voor de prijs:

  • Anke Tukker (IRAS/UU)  onderzoekt de schadelijkheid van stoffen op menselijke zenuwcellen op een chip die het risico op een epileptische aanval voorspellen.
  • Berend van Meer (LUMC) meet de elektrische activiteit, de calcium stromen en de samentrekking van humane hartmodellen om de risico’s van hartmedicijnen te beoordelen.
  • Carlo Paggi (University of Twente) ontwikkelt een kraakbeen-op-een-chip model, dat de 3D-omgeving en de blootstelling aan druk- en schuifbewegingen van kraakbeencellen in gewrichten nabootst.

En de winnaar is…

Berend van Meer!

Met zijn onderzoek naar humane hartmodellen, heeft Berend laten zien visie te hebben over hoe de toekomst eruit kan zien. Daarbij weet hij ook hoe deze visie werkelijkheid kan worden. Berend is al druk bezig met het realiseren van deze toekomst door het opzetten van een bedrijf dat dit gaat realiseren. Bovendien zorgt de jonge onderzoeker voor bekendheid van het onderwerp door veel te publiceren in wetenschappelijke tijdschriften en geeft hij regelmatig lezingen voor een breder publiek.

De publieksprijs

Het bepalen van de winnaar was niet eenvoudig. De drie genomineerden doen belangrijk werk: met hun onderzoek bewijzen zij dat een proefdiervrije wetenschap mogelijk is.. Het is inspirerend om te zien met hoeveel passie de kandidaten zich inzetten.

Daarom hebben we besloten ook een publieksprijs uit te reiken. We hebben een aantal van onze donateurs gevraagd te stemmen op hun favoriete wetenschapper. De publieksprijs, bestaande uit €500,- en een professionele fotoshoot, gaat naar Anke Tukker!

Geen event wegens het coronavirus

Helaas is het geplande event van 2 oktober 2020, waar de uitreiking zou plaatsvinden, geannuleerd wegens de hernieuwde maatregelen tegen het coronavirus. We wensen Anke, Berend en Carlo veel geluk met het voorzetten van hun belangrijke onderzoeken en het verspreiden van de kennis die hieruit voorkomt!

Proefdier cavia

Laat proefdieren niet stikken

Jaarlijks lijden er talloze cavia’s in benauwend astma-onderzoek. Dit klopt niet. Prof. Reinoud Gosens ontwikkelt daarom een innovatief model dat cavia’s uit astma-onderzoek haalt. Doneer nu en help mee!