Onderzoekers van de Universiteit van Michigan in de Verenigde Staten hebben recent een mooie ontdekking gedaan. Door gebruik te maken van een menselijk eiwit dat ook wel fibronectine wordt genoemd, is het hen gelukt om een diervrije omgeving te ontwikkelen waarin organoids kunnen groeien. Deze baanbrekende ontdekking stelt hen in staat om de menselijke hersenen nog nauwkeuriger na te bootsen in een hersenorganoid.

En dat heeft positieve gevolgen voor zowel de patiënten die lijden aan hersenaandoeningen, als voor de proefdieren die normaal in hersenonderzoek gebruikt worden.

Nauwkeuriger hersenonderzoek

Wetenschap zonder proefdieren is helaas niet altijd diervrij. Om cellen in leven te houden en te laten groeien, wordt er in wetenschappelijk onderzoek vaak dierlijk materiaal gebruikt, zoals Matrigel.  Maar dierlijke cellen zijn niet de juiste omgeving voor menselijke hersencellen.

Het eerdergenoemde team van onderzoekers koos er daarom voor om hun hersenorganoid te laten groeien in een omgeving gebaseerd op een menselijk eiwit. En dat lukte: want de stamcellen hechtten zich aan het eiwit! Hierdoor kunnen neurodegeneratieve aandoeningen, zoals ALS of Alzheimer, nauwkeuriger worden bestudeerd.

Daarnaast wordt ook de kans op het vinden van gepersonaliseerde behandelingen groter, omdat de organoids gebouwd kunnen worden met de cellen van individuele patiënten.

Geluk bij een ongeluk

Het team van onderzoekers werkte al een tijdje aan hun ontdekking. Doordat ze vanwege de COVID-19 uitbraak een lange tijd het laboratorium niet in mochten, hebben de organoids maandenlang ongestoord kunnen groeien. Bij terugkomst ontdekten ze dat de hersenvloeistof in de diervrije organoids veel beter overeenkwam met die van echte mensen, dan eerder was gemeten in organoids die met Matrigel waren ontwikkeld.

Beter medicijnonderzoek voor mens en dier

Bij Proefdiervrij geloven we in een wetenschap die respect toont voor dieren en tegelijkertijd wetenschappelijke vooruitgang stimuleert. Het gebruik van dierlijke kweekmaterialen zoals Matrigel roept ethische zorgen op en brengt dierenleed met zich mee.

Anne Burgers, medewerker wetenschap & innovatie: “Door de ontwikkeling van alternatieven voor deze kweekmaterialen én het bewijs dat ze beter werken dan hun dierlijke varianten, zullen steeds meer onderzoekers voor deze alternatieven kiezen. Dat versnelt niet alleen onderzoek, maar spaart ook duizenden muizen.”

We moedigen de ontwikkeling en implementatie van deze alternatieven aan en financieren bij voorkeur onderzoeksprojecten die afstand doen van dierlijke kweekmaterialen.

Bron: neurosciencenews.com