Weer mooi nieuws! Bloedbank Sanquin heeft een nieuwe proefdiervrije laboratoriumtest ingevoerd. Met deze test kan de veiligheid van medicijnen getest worden zonder proefdieren, maar met gebruik van menselijk (gedoneerd) bloed.

In het kort

  • Proefdiervrij onderzoek naar de veiligheid van medicijnen
  • De test vervangt wereldwijd 400.000 proefdieren
  • Samenwerking met Sanquin
  • Proefdiervrije toekomst komt steeds dichterbij

Onderzoeken naar medicijnen die mogelijk koorts veroorzaken, worden nu nog verricht op proefkonijnen. Maar de invoering van de nieuwe veiligheidstest van Sanquin bewijst dat het anders kan! Door menselijke afweercellen te gebruiken, verkregen uit speciaal gedoneerd bloed, kan deze veiligheidstest voortaan proefdiervrij verricht worden.

Onderzoeken naar medicijnen die mogelijk koorts veroorzaken, worden nu nog verricht op proefkonijnen.

500 Nederlandse konijnen per donatie

In Nederland worden door de nieuwe veiligheidstest 500 konijnen per bloeddonatie vervangen. Wereldwijd zijn dit ruim 400.000 proefkonijnen!

Debby Weijers, directeur: “We zijn erg blij met dit nieuws. Hoe meer proefdiervrije methoden er zijn, hoe meer proefdieren bespaard worden. Daarnaast wordt de veiligheid zo beter getest, doordat er menselijk bloed gebruikt wordt. Konijnenbloed is geen mensenbloed, dus resultaten met proefdieronderzoek pakken anders uit.”

Proefdiervrij en Sanquin

In 2015 werkten we samen met bloedbank Sanquin om het proefdiervrije onderzoek van Dr. Stephan Huveneers te financieren.

In bloedvatonderzoek worden muizen gebruikt, maar Stephan bewees dat het anders kan. Hij liet zien dat dat bloedvatonderzoek verricht kan worden met menselijk weefsel, in plaats van met proefdieren.

Debby Weijers Directeur ProefdiervrijDebby: “De nieuwe ontwikkeling toont aan dat Sanquin zich blijvend inzet voor proefdiervrije innovatie. Daar zijn we erg blij mee.”

Mooie afsluiter 2019

Steeds meer mensen zien in dat proefdiervrije wetenschap de toekomst heeft. Er wordt hard gewerkt aan alternatieven voor dierproeven; zowel aan de ontwikkeling als aan de toepassing ervan.

Dit is te zien aan onder andere deze nieuwe ontwikkeling en de 175 bezoekers van het internationale TPI congres. Eerder deze maand werd tevens bekend dat honderdduizenden proefdieren jaarlijks gespaard zullen worden dankzij een aanpassing van de richtlijn voor het testen van medicijnen op schadelijkheid bij zwangerschap.

Hoe nu verder?

Er zijn veel mooie ontwikkelingen bezig. De wereld is langzaam aan het accepteren dat proefdieronderzoek anders moet én kan. Ontwikkelingen als deze bewijzen dat ons werk hard nodig is en een positieve impact heeft; maar we zijn er nog lang niet. Daarom blijven we ons hard maken voor proefdiervrije innovatie. Help jij mee? 

Bron: https://www.sanquin.nl/artikelen/persberichten/2019/11/een-bloeddonatie-spaart-500-konijnen