Dit blog is geschreven door Janneke den Besten – van Ravenswaaij, medewerker wetenschap & communicatie bij Proefdiervrij.

Sinds juni van dit jaar ben ik in dienst als medewerker wetenschap en communicatie bij Proefdiervrij, en dit najaar was het zover: ik stond voor het eerst voor studenten om college te geven over het perspectief van Proefdiervrij op het gebruik van proefdieren en het vervangen van dierproeven. Ons doel: de nieuwe generatie wetenschappers inspireren om proefdiervrij te werken.

Zenuwachtig voor mijn eerste college

Voordat ik de colleges ging geven, had ik natuurlijk wel geoefend voor mijn collega’s. Toch stapte ik tijdens het allereerste college wel met licht knikkende knieën het lokaal in. Ik gaf die dag les aan PhD studenten, die zelf ook onderzoek doen met proefdieren. Hoe zouden zij reageren op onze visie dat proefdieren overbodig kunnen zijn?

Betere wetenschap door innovatieve testmodellen

Tijdens de presentatie vertel ik dat ons doel is om de wetenschap te bevorderen. We willen graag dat er mensgerichte, proefdiervrije methoden gebruikt worden binnen wetenschappelijk onderzoek, zodat de resultaten die uit onderzoeken komen goed vertalen naar de mens. We zijn ervan overtuigd dat proefdieren in de toekomst overbodig zijn binnen onderzoek, omdat de vervangende methoden nog beter zijn voor de mens.

Het was een hele mooie eerste ervaring! Ik hoop dat ik met nog veel meer studenten in gesprek kan gaan over proefdiervrije alternatieven! – Janneke, medewerker Wetenschap en Communicatie

Samen het gesprek aangaan

Ik laat ook een aantal van deze proefdiervrije methoden zien, zoals een orgaan-op-een-chip. Ik heb ook een echt voorbeeld bij me van zo’n chip. Dat vinden de studenten heel leuk om te zien!

Janneke met chip in hand

Na afloop van de presentatie ga ik ook in discussie met studenten, aan de hand van stellingen. Gelukkig staat iedereen open in de discussie. Eén van de studenten geeft aan dat hij voor één van zijn onderzoeksprojecten misschien een mensgerichte methode wil gebruiken. Hij vraagt of dat hij hiervoor ook met ons contact op kan nemen. Ik geef aan dat dit zeker het geval is. Wanneer een onderzoeker contact met ons opneemt over een proefdiervrij onderzoek kijken we altijd hoe we de onderzoeker kunnen ondersteunen.

Het was een hele mooie eerste ervaring. Ik hoop dat ik met nog veel meer studenten in gesprek kan gaan over proefdiervrije alternatieven!

Meer weten over onze Proefdiervrij-colleges?

Jaarlijks verzorgen wij gemiddeld 30 colleges voor studenten die met proefdieren gaan werken. De colleges van circa anderhalf uur worden gegeven aan universiteiten in heel Nederland, als onderdeel van de cursus Proefdierkunde.

Wil jij graag meer informatie over onze colleges of heb jij vragen over de inhoud? Ga naar deze pagina.