Afgelopen 21 april vond het commissiedebat Dierproeven plaats in de Tweede Kamer. Vooraf het debat hebben wij verschillende Kamerleden gesproken om onze ideeën en wensen voor een transitie naar een proefdiervrije wereld te delen. In dit bericht lees je wat de verschillende Kamerleden en ministers hebben gezegd over het afschaffen van dierproeven.
Wat is een commissiedebat?
Een commissiedebat is een reguliere vergadering van een commissie met een minister of staatssecretaris. In een commissiedebat komt een specifiek onderdeel van het beleidsterrein van een minister of staatssecretaris aan de orde (bron). In dit geval is er een dus een commissiedebat geweest met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer (CU) en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf (D66).
Wat hebben wij gedaan?
Voorafgaand aan het debat hebben we verschillende partijen benaderd voor een voorbereidend gesprek. We hebben gesprekken gevoerd met Frank Wassenberg (PvdD), Joost Eerdmans (JA21), Erik Haverkort (VVD) en Bauke ter Borg (beleidsmedewerker van Tjeerd de Groot, D66). Andere Kamerleden hebben helaas niet gereageerd op ons verzoek.
Uiteindelijk waren Kamerleden van PvdD, PvdA, D66, VVD, SP en PVV bij het debat aanwezig, JA21 had van tevoren aangegeven niet aanwezig te kunnen zijn. Wij hebben het debat online gevolgd.
Deel data van proefdieronderzoek
“Dierproeven zijn een matig model voor de mens”, zegt Tjeerd de Groot (D66). “Uit het JRC-rapport (Joint Research Centre) is gebleken dat dierproeven goed onderzoek naar Alzheimer tegenhouden.”
Eén van de conclusies uit dit rapport was dat diermodellen de biologische complexiteit van ziektes zoals Alzheimer, niet goed kunnen nabootsen. Daardoor wordt de ontwikkeling van effectieve medicijnen gehinderd. De ontwikkeling van mensgerichte modellen is daarom erg belangrijk.
Daarom zouden alle data uit proefdierstudies die met publiek geld worden gefinancierd, volgens Tjeerd openbaar gemaakt moeten worden. Oók als het negatieve data is. Als Proefdiervrij vinden wij openheid over dierproeven erg belangrijk en wij kunnen dit daarom alleen maar ondersteunen.
Leer van aanbevelingen en zet in op het onderwijs
Verder geeft Tjeerd aan dat het goed is om te leren van aanbevelingen, zoals van de werkgroep ‘Streefbeeld Cardiovasculair’. Hierin wordt gekeken hoe de transitie naar proefdiervrije wetenschap gerealiseerd kan worden. Als laatst noemde hij ook het belang van inzetten op het onderwijs, want: “waarom kan je wel een certificaat halen voor het doen van dierproeven, maar niet voor proefdiervrije innovatie?”
Joris Thijssen (PvdA) gaf ook aan dat hij in wil zetten op het overbodig maken van dierproeven; hij vroeg om duidelijke doelen en middelen om dit te realiseren.
Wat is een streefbeeld?
Een streefbeeld richt zich op een vermindering van het proefdiergebruik in wetenschappelijk onderzoek. We vonden het extra leuk dat het Streefbeeld Cardiovasculair benoemd werd: prof. dr. Robert Passier is namelijk de voorzitter van deze werkgroep. En laat hij nou net de eerste gast zijn in onze podcast! Je kan de podcast hier luisteren.
Onze reactie
We zijn blij met de inbreng van de Kamerleden, zij zijn het voor het grootste deel met elkaar eens én ze willen vooruit. Daar doen ze gelukkig ook heldere, concrete voorstellen voor.
De reacties van de ministers zijn helaas teleurstellend. Ze hebben mooie woorden over het hebben van ambitie, maar weinig inhoudelijke plannen. De hoogste tijd dus om in actie te komen! Het budget voor proefdiervrije innovatie moet echt omhoog.
Hoe nu verder?
Binnenkort vindt het vervolgoverleg plaats: het tweeminutendebat. Na dit debat zullen wij de ministers een brief sturen, waarin wij nog eens duidelijk maken wat wij vinden dat nodig is als het om het vervangen van proefdieren gaat.
Help proefdieren in de begroting
Jaarlijks gaat er maar 2,5 miljoen euro naar het stimuleren van onderzoek zonder proefdieren. Dat lijkt een mooi bedrag, maar het nieuwe kabinet investeert maar liefst 5 miljard euro in wetenschappelijk onderzoek. Om proefdieren uit de wereld te krijgen, moet er meer geïnvesteerd worden. Daarom eisen wij dat het budget voor proefdiervrij onderzoek verhoogd wordt naar 5 miljoen euro per jaar.
Wil jij ook in actie komen en meehelpen?