In 2021 transplanteerden artsen in Amerika een varkensnier naar een hersendode patiënt, en dit jaar ontving een Amerikaanse hartpatiënt een varkenshart. Maar dieren inzetten om problemen van de mens op te lossen, is in onze ogen geen vooruitgang of innovatie. We zouden onze tijd, geld en energie beter kunnen steken in de ontwikkeling van mensgerichte- en op de mens gebaseerde modellen. Onze directeur Debby Weijers gaat het gesprek aan met publiek en experts tijdens de Dier als Donor Dialoog in het Rijksmuseum Boerhaave.

Oplossingen nodig voor tekort aan donororganen

Er is een groot tekort aan menselijke organen voor donatie. Veel patiënten staan in Nederland op een wachtlijst voor een donororgaan, en overleven de wachtlijst niet – zij sterven voordat ze aan de beurt komen. Wetenschappers zijn daarom (wereldwijd) op zoek naar oplossingen voor het tekort aan donororganen. In Amerika hebben onderzoekers een varkensnier en varkenshart van genetisch gemodificeerde varkens getransplanteerd naar patiënten. Maar kunnen we onze tijd, geld en energie niet beter steken in de ontwikkeling van mensgerichte- en op de mens gebaseerde modellen voor orgaandonatie?

Ontdek eerst álle opties

Dieren inzetten om problemen van de mens op te lossen, is in onze ogen geen vooruitgang of innovatie. Wij vinden het jammer dat alle tijd en energie nu wordt gestoken in dieren gebruiken én aanpassen ten behoeve van de mens. Deze tijd gaat dus niet naar de ontwikkeling van humane modellen: terwijl dát juist de toekomst is! Er zijn meerdere opties die onder de aandacht gebracht moeten worden. Daarnaast moeten we het gesprek aangaan over wat we wíllen, niet per se wat we kunnen. Wat ons betreft is de weg van xenotransplantatie (=overbrengen van organen van een dier naar een ander dier of naar de mens) niet de kant die we op willen, we willen juist voorkomen dat het ‘gewoon’ wordt om dieren in te zetten in het belang van de mens.

“De mogelijke oplossingen voor het tekort aan donororganen worden vaak in twee opties gevat, namelijk A) van een mens, en B) van een dier. Terwijl er nog meer opties (kunnen) zijn! Denk aan kunstmatige organen of organen ontwikkeld met behulp van regeneratieve of vervangingsgeneeskunde. Die laatsten hebben wat ons betreft juist de toekomst!” – Debby Weijers, directeur Proefdiervrij

Dier als Donor Dialoog in Rijksmuseum Boerhaave

Praat op 17 februari 2022 mee tijdens de Dier als Donor Dialoog van het Rijksmuseum Boerhaave. Experts en het publiek gaan met elkaar in gesprek over dit onderwerp. Ook onze directeur Debby Weijers is een van de experts tijdens de dialoog. Meld je nu aan!

  • Wanneer: donderdag 17 februari 18:00 – 19:30 uur
  • Waar: via livestream of in het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden
  • Via deze link kun je de livestream bekijken
  • Alle informatie over de Dier als Donor Dialoog, de sprekers en het aanmelden vind je hier