Afgelopen maand hebben een Franse en Zwitserse onderzoeker een notitie geschreven om universiteiten en medische centra handvaten te bieden in communicatie over dierproeven. Daar zijn we blij mee: want er valt veel te verbeteren op dit gebied.
Maar als we lezen dat het doel van die communicatie is om ‘de voordelen van dierproeven te benadrukken en mensen te overtuigen van het nut van dierproeven’, wordt onze directeur Debby Weijers toch een beetje kribbig: “Want waar is de andere kant van het verhaal?”
Publicaties van proefdiercentra blijken nog al te vaak eenzijdig te zijn. Met name de positieve impact van dierproeven wordt benadrukt, en over de negatieve impact wordt niet of nauwelijks geschreven.
Maar als we willen dat de ontwikkeling van proefdiervrije innovatie gestimuleerd wordt, is het belangrijk dat het bewustzijn over dierproeven groeit. En dat kan pas, als er open en eerlijk wordt gecommuniceerd over dierproeven.
Weinig motivatie voor eerlijke communicatie
Ondanks dat er in 2008 een zogenaamde ‘Code Openheid Dierproeven’ is getekend door alle universiteiten en medische centra in Nederland, zien we dat toch niet alle instellingen zich even gemotiveerd voelen om open en eerlijk te communiceren over dierproeven.
Debby Weijers, directeur Proefdiervrij: “Ik ben groot voorstander van meer wetenschapscommunicatie over dierproeven. Het zou goed zijn als meer mensen weten wat er allemaal op dieren wordt getest en welke strenge regels er gelden rondom onder andere dierenwelzijn. Maar wat ik vooral belangrijk vind, is dat de voor- én nadelen van dierproeven belicht worden. Meer vertellen over wetenschappelijk onderzoek zou niet tot doel moeten hebben om mensen te overtuigen, maar puur om hen te informeren, zodat ze zelf een onderbouwde mening kunnen vormen.”
Nadelen én voordelen van dierproeven
We ontkennen niet dat er in het verleden waardevolle informatie uit dierproeven is gekomen. Door deze dierproeven zijn we meer te weten gekomen over bijvoorbeeld ons lichaam, de werking van medicijnen en de veiligheid van producten.
Debby Weijers: “Maar ik denk ook wel eens ‘al deze kennis hebben we, ondanks dierproeven’. We moeten niet vergeten dat 9 op de 10 medicijnen die bij dieren lijken te werken, niet werken bij mensen. Naast dat medicijnontwikkeling miljoenen euro’s kost, gaat het ook wel eens goed mis. Veel dierproeven leveren negatieve, ongewenste en onverwachte resultaten: ook deze moeten benoemd worden.”