Wat vind jij? Mag je een pil tegen hoofdpijn, als gevolg van te veel drinken, testen op dieren of niet? In onderstaande video, gemaakt door de Universiteit Utrecht, laten verschillende onderzoekers hun licht schijnen over dit en andere dilemma’s rondom proefdieren.

Wordt ernstig lijden van een dier meer acceptabel naarmate de ziekte, waar onderzoek naar gedaan wordt, ernstiger is? Is onderzoek op een hond ‘erger’ dan op een muis? Levert de dierproef ons bruikbare informatie op en wanneer vinden we onderzoek nog wel en niet verantwoord? Dit soort vragen komen aan de orde in deze video.

Ook wij werken aan deze video mee. Door met elkaar te praten over proefdieronderzoek bereiken we steeds meer bewustzijn (bij wetenschap en publiek) over de grenzen van proefdieronderzoek. Saskia Aan, onze medewerker wetenschap en innovatie, vertegenwoordigt onze mening. En dat doet ze onwijs goed. Oordeel zelf maar!

Meer debat rondom dierproeven

Universiteit Utrecht loopt voorop in het debat rondom dierproeven. Eerder organiseerden ze al een publieksdebat over dierproefvrije innovatie en nu presenteren ze dus een video over dilemma’s bij  proefdieronderzoek om de discussie hierover verder aan te zwengelen.