Donateur Charlotte: “Ik vind het zo fijn dat dierproeven voor cosmetica in Nederland niet meer mogen.”

Donateur Charlotte: “Ik vind het zo fijn dat dierproeven voor cosmetica in Nederland niet meer mogen.”

Dat wij dit jaar 125 jaar bestaan, is niet bepaald een feestje waard. Veel liever waren we niet meer nodig. Daarom vieren we dit jubileumjaar onze donateurs: de onzichtbare helden die ons al die tijd steunden en die ervoor zorgen dat wij – nu we nog zo hard nodig zijn – onze missie voort kunnen zetten. Voor deze bijzondere portretreeks spraken we met een aantal van onze helden, onder wie Charlotte.

Foto’s zijn gemaakt door Kim Kok

Charlotte steunt al jarenlang veel verschillende goede doelen. Ze weet niet zo goed meer wanneer ze Proefdiervrij precies is gaan steunen, maar dat ze al lang donateur is, dat is een feit. “Mijn hele leven heb ik al wat met dieren, net als mijn vader. Als kind had ik twee katten en een hond, een golden retriever. Dat was mijn grote vriend.”

Fan van de cosmeticawet

Dat proefdieren gebruikt werden voor het testen van bijvoorbeeld make-up, daar is Charlotte zich erg bewust van. Toch was het moment van realisatie pijnlijk: ‘’Als puber gebruikte ik make-up en dan zag ik op het etiket staan: ‘Hier zijn geen proefdieren voor gebruikt’. Dan denk je: hoezo dan? Worden die anders wel gebruikt?’’ Des te meer reden voor haar om de cosmeticawet toe te juichen:  “Ik weet nog hoe fijn ik het vond toen we bericht kregen dat dierproeven voor cosmetica in Nederland niet meer mochten.”

“Dierenvrienden krijgen zo vaak een naïef imago toegewezen. Als je echt met oplossingen komt, dán gebeurt er pas wat en wordt je serieus genomen.” 

Charlotte Kuyenhoven, donateur

“Dierenvrienden krijgen zo vaak een naïef imago toegewezen. Als je echt met oplossingen komt, dán gebeurt er pas wat en wordt je serieus genomen.” 

Charlotte Kuyenhoven, donateur

Constructief verandering brengen

In de tijd dat Charlotte donateur is bij Proefdiervrij, is er veel veranderd. Zo ook onze werkwijze: we zijn gestopt met demonstreren en zijn gestart met samenwerken. Charlotte is blij met deze nieuwe strategie: “Met activisme krijg je aandacht, maar dan? Mensen zien het en gaan weer verder met hun leven. Dierenvrienden krijgen zo vaak een naïef imago toegewezen. Als je echt met oplossingen komt, dán gebeurt er pas wat en wordt je serieus genomen.”

Ook in Charlottes omgeving zijn veel dierenliefhebbers te vinden. Mensen die bewust zijn bij het maken van keuzes en dieren altijd in het achterhoofd houden. “Alleen bij medicijnen is het natuurlijk lastig. Dan kan je niet zomaar voor een proefdiervrij alternatief kiezen. Daarom is het belangrijk dat jullie geld steken in onderzoek. Ik zou jullie zeker aanraden!”

Proefdiervrij bestaat 125 jaar

Dit jaar bestaat Proefdiervrij 125 jaar. Dat wij nog steeds nodig zijn, is natuurlijk niet bepaald feestelijk. Het liefst zouden we willen dat proefdieren de wereld al uit zijn. Dat is nu nog niet het geval, maar we zijn al wel verder dan je denkt. En dat komt door de steun van onze trouwe donateurs. Daarom vieren we dit jaar dat we al 125 jaar op jullie kunnen rekenen. Hoera!

Mede dankzij onze donateurs hebben we écht het verschil voor proefdieren kunnen maken. Zonder hen is er geen Proefdiervrij. Dit jubileumjaar wordt dan ook hét moment om juist hen in het zonnetje te zetten. Want het is misschien cliché om over je eigen donateurs te zeggen, maar die van ons zijn écht uniek. En dat bewijst zich dubbel en dwars in de portretreeks die we ter ere van ons 125 jarig bestaan publiceren.