Proefdiervrij bestaat 125 jaar!

Proefdiervrij bestaat 125 jaar!

Dit jaar bestaat Proefdiervrij 125 jaar. Dat wij nog steeds nodig zijn, is natuurlijk niet bepaald feestelijk. Het liefst zouden we willen dat proefdieren de wereld al uit zijn. Dat is nu nog niet het geval, maar we zijn al wel verder dan je denkt. En dat komt door de steun van onze trouwe donateurs. Daarom vieren we dit jaar dat we al 125 jaar op jullie kunnen rekenen. Hoera!

De geschiedenis van Proefdiervrij

In de jaren dertig werd de Anti-Vivisectie-Stichting (AVS) opgericht. Het doel van de AVS is het bevorderen van eerbied voor het leven en voor levende individuen in het bijzonder. Daarbij staat het bestrijden en uiteindelijk het geheel afschaffen van proeven op mensen en dieren centraal. In het jaar 2000 zijn Proefdiervrij en de AVS samengegaan onder de naam Stichting AVS Proefdiervrij

Van oudsher is Proefdiervrij een actievoerend goed doel. Tijdens onze actievoerende periode stonden wij onder andere bij universiteiten, medische centra en het BPRC (centrum voor biomedisch onderzoek op apen). Onze boodschap was luid en duidelijk: NEE tegen het gebruik van proefdieren.

Bloembollenactie
De meest bizarre onderzoeken worden op dieren uitgevoerd. Zo zou er in 1989 een onderzoek starten waarbij ze virusinfecties van bloembollen op proefdieren wilden testen. Dit veroorzaakte veel verontwaardiging en wij hebben dan ook gedemonstreerd bij het onderzoekscentrum. De commotie leidde tot vragen in de Tweede Kamer. Nog voordat wij juridische stappen konden ondernemen, werd het onderzoek stopgezet.

Proefdiervrij stopt met actievoeren
In 2009 stond groot in het nieuws: ‘Proefdiervrij stopt met actievoeren’. Een lastige keuze, maar we beseften dat er meer nodig was dan alleen actievoeren. Om ons doel te halen is er een kentering in de wetenschap nodig. En om dit te stimuleren hebben wij ons Fonds Proefdiervrij Onderzoek opgericht. Tot dan toe waren wij vooral een actiegroep ‘tegen de dierproef’, maar met de komst van het fonds veranderden wij langzaam naar een gesprekspartner voor wetenschapper voor proefdiervrije innovatie.

Want proefdieren zijn op een dag niet meer nodig door de ontwikkeling en implementatie van proefdiervrij onderzoek. Daar zijn wij van overtuigd. Wij zien onszelf als de motor achter proefdiervrije innovatie. Alleen door nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen zonder gebruik van proefdieren te stimuleren zullen wij ons doel, het vervangen van alle proeven op dieren, bereiken. Want dat is goed voor mens én dier.

Tijdlijn van Proefdiervrij
Tijdlijn van Proefdiervrij vierkant

Dit hebben we tot nu toe bereikt

Ons doel is bereikt als proefdieren niet meer gebruikt worden. Wanneer proefdieren de wereld uit zijn, dan zijn wij dat ook. We zijn er dus nog niet, máár we zijn wel al verder dan je denkt. Dit bewijst het:

  • In 1981 werden er nog bijna 1,5 miljoen dierproeven uitgevoerd. Inmiddels is dat aantal met twee derde afgenomen tot ongeveer 450 duizend dierproeven;
  • Daarnaast hebben we al ruim € 7,6 miljoen geïnvesteerd in proefdiervrij wetenschappelijk onderzoek. Denk hierbij aan onderzoek naar Alzheimer, naar het coronavirus en voor voedselveiligheidsonderzoek. Door alle donaties hebben we heel veel dieren van verschrikkelijke en pijnlijke proeven kunnen redden;
  • Naast dat we innovatieve projecten mogen financieren, bundelen we zelf ook graag de krachten om nog meer impact te maken. Zo hebben we in 2010 samen met de Universiteit Utrecht het dierdonorcodicil opgericht, waar mensen hun overleden huisdieren kunnen doneren aan toekomstige dierenartsen voor onderwijs;
  • Ook hebben we een samenwerking met de Nederlandse Brandwonden Stichting;
  • én hebben we het einde van jaarlijks 50.000 dierproeven voor cosmeticadoeleinden werkelijkheid gemaakt door Het Europees test- en handelsverbod op diergeteste cosmetica.

We zijn zo trots als een pauw. Deze onwijs grote stappen waren niet gemaakt zonder de donaties van (trouwe) donateurs. Máár, ons doel is pas echt bereikt als in 2030 de norm binnen de biomedische en biotechnologische wetenschap* geen enkel proefdier meer wordt gebruikt. *Onder biomedische en biotechnologische wetenschap verstaan wij de wetenschap die zich richt op het gezonde en zieke organisme (mens of dier).

Onze onzichtbare helden

Mede dankzij onze donateurs hebben we écht het verschil voor proefdieren kunnen maken. Zonder hen is er geen Proefdiervrij. Want de donateurs zorgen er niet alleen voor dat de wetenschap door financiële middelen proefdiervrije onderzoeksmethoden kunnen ontwikkelen, maar de donateurs maken ook impact door een vuist te maken en zich uit te spreken.

Daarom gebruiken we dit jubileumjaar als moment om juist hen in het zonnetje te zetten. Want het is misschien cliché om over je eigen donateurs te zeggen, maar die van ons zijn écht uniek. En dat bewijst zich dubbel en dwars in de portretreeks die we ter ere van ons 125 jarig bestaan publiceren. Door heel Nederland zijn we op bezoek gegaan bij betrokken Proefdiervrij-donateurs die zo aardig zijn geweest om meer te vertellen over zichzelf en hun intrinsieke motivatie om proefdieren de wereld uit te helpen. En het leuke is: de fotografe Kim Kok reeks is zelf ook donateur. We trappen het eerste portret van de acht af met onze oudste donateur. Elke maand wordt er een nieuw interview gepubliceerd!

Mevrouw Kloosterboer is 101 jaar, groot dierenliefhebber en al 26 jaar een trouwe donateur. Wil je meer over haar weten? Lees hier haar interview!

Sandra de Jong zet zich onvermoeibaar in voor proefdieren: ‘Ik ben net een terriër, ik blijf het proberen.’ Meer weten over Sandra? Lees hier haar interview! Sandra de Jong - 125 Jaar - Portretreeks - Polaroid foto's

Ferona Wink is al 10 jaar donateur: ‘Als iedereen alleen al € 2 per maand zou bijdragen, dan zouden we een stuk verder komen’ Lees hier haar interview!

Duuf steunde al 14 dierenwelzijnsorganisaties toen ze ons tegenkwam. ‘Ik dacht: die kan er ook nog wel bij’’ Lees hier haar interview!

Donateur Charlotte: “Ik vind het zo fijn dat dierproeven voor cosmetica in Nederland niet meer mogen.” Lees hier haar interview!

Donateur Tim: “Er lijkt een soort aanname te zijn dat niet-menselijk leed altijd geoorloofd is als we daarmee menselijk leed kunnen tegengaan.’  Lees hier zijn interview!

Donateurs Wouter en Ineke: “We proberen uit te stralen wat we belangrijk vinden.”Lees hier hun interview!

Donateur Elfriede: ‘Als ik de omgang met dieren ter sprake breng, valt dat niet altijd goed.’ Lees hier haar interview!

Donateur Dik: “Ik denk dat jullie het proefdierenleed ontzettend ver kunnen terugbrengen.” Lees hier zijn interview!

Donateur Gertrude: ““Ik ben wel voorzichtiger geworden in wat ik zei: als je bekend staat als iemand die op de barricades staat, vinden mensen dat vaak niet fijn” Lees hier haar interview!

Dank jullie wel

Of je ons nou maandelijks, jaarlijks of eenmalig steunt: dank je wel. Ondanks dat het 125 jarig-bestaan iets verdrietigs in zich heeft, omdat dieren nog steeds de dupe zijn tijdens onderzoek, zouden we zonder jullie niet 125 jaar hebben kunnen bestaan. Dat vraagt een hoop loyaliteit, vertrouwen en doorzettingsvermogen van jou. We voelen ons vereerd en verantwoordelijk om het juiste met jouw euro te doen. Daarom nemen we geen enkele donatie zomaar voor lief, en blijven we ons inzetten totdat er geen proefdieren meer worden gebruikt.

Er zijn nog veel meer mooie en noodzakelijke proefdiervrije ontwikkelingen te noemen die in de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden én die er nog aan zitten te komen. Proefdiervrije wetenschap is belangrijk, want dit zorgt voor resultaten die beter vertaalbaar zijn naar de mens. We strijden immers voor een betere wereld voor mens en dier.