Dat wij dit jaar 125 jaar bestaan, is niet bepaald een feestje waard. Veel liever waren we niet meer nodig. Daarom vieren we dit jubileumjaar onze donateurs: al die bevlogen mensen die ons al die tijd steunden en ervoor zorgen dat wij – nu we nog zo hard nodig zijn – onze missie voort kunnen zetten. Voor deze bijzondere portretreeks spraken we met een aantal van onze helden, onder wie donateur Gertrude van Houtum: “Mensen moeten snappen dat dierproeven niet meer gedaan moeten worden.”
Foto’s zijn gemaakt door Kim Kok
Gertrude kwam al vanaf jonge leeftijd in aanraking met dierproeven. Toen ze op kamers ging wonen, bleek een huisgenoot van haar namelijk te werken met proefmuizen. “Ik vond dat verbijsterend. Mensen moeten snappen dat dierproeven niet meer gedaan moeten worden: als men daarvoor open staat, dan volgt er respect voor het dier.”
Kippen aan het korenveld
De familie van Gertrude heeft haar de liefde voor dieren meegegeven. “Mijn vader was een enorme dierenvriend. En als klein kind kwam ik in de zomer graag bij mijn oma en opa. Daar was ik dan de hele dag buiten bij de kippen aan het korenveld. Zo was ik veel dichter bij de natuur dan in de stad.”
“Je moet een voorbeeldfunctie laten zien.”
Dat wij minder zijn gaan actievoeren en meer zijn gaan samenwerken, kan Gertrude alleen maar beamen. Ze legt onze tijdschriften regelmatig neer op de toonbank in het familiebedrijf, een biologische kwekerij voor vaste planten kwekerij, in de hoop andere mensen te inspireren.
Zelf vindt ze de samenwerking met de wetenschap veel sterker dan actievoeren tegen dierproeven. “Met alleen actievoeren schiet je niet op, je krijgt zoveel meer weerstand. Als je actievoert terwijl mensen je niet begrijpen, dan gaat de deur alleen nog maar harder dicht. Je moet een voorbeeldfunctie laten zien en informatie geven. Dat is echt de volgende fase om nieuwe ontdekkingen te doen.”
Veel mensen willen het anders
Op haar werk heeft Gertrude veel persoonlijke contacten met klanten. Daarom kan ze vaak op een fijne en leuke manier met hen praten over proefdiervrije innovatie en dierproeven. “Ik ben wel voorzichtiger geworden in wat ik zei: als je bekend staat als iemand die op de barricades staat, vinden mensen dat vaak niet fijn. Gelukkig staan de mensen waar ik contact mee heb er echt hetzelfde in. Er zijn veel mensen die het anders willen.”
Proefdiervrij bestaat 125 jaar
Dit jaar bestaat Proefdiervrij 125 jaar. Dat wij nog steeds nodig zijn, is natuurlijk niet bepaald feestelijk. Het liefst zouden we willen dat proefdieren de wereld al uit zijn. Dat is nu nog niet het geval, maar we zijn al wel verder dan je denkt. En dat komt door de steun van onze trouwe donateurs. Daarom vieren we dit jaar dat we al 125 jaar op jullie kunnen rekenen. Hoera!
Mede dankzij onze donateurs hebben we écht het verschil voor proefdieren kunnen maken. Zonder hen is er geen Proefdiervrij. Dit jubileumjaar wordt dan ook hét moment om juist hen in het zonnetje te zetten. Want het is misschien cliché om over je eigen donateurs te zeggen, maar die van ons zijn écht uniek. En dat bewijst zich dubbel en dwars in de portretreeks die we ter ere van ons 125 jarig bestaan publiceren.