Red een muis,
stop Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een vreselijke ziekte waarbij je jezelf langzaam maar zeker kwijtraakt. Onderzoekers zoeken al jaren naar een manier om Alzheimer te behandelen, zonder enig succes. Hiervoor betalen jaarlijks tienduizenden muizen de prijs.

Dat moet anders! Dr. Wiep Scheper bewijst met haar 3D hersenmodel dat proefdieren in Alzheimer onderzoek vervangen kunnen worden. Voor €20,- kan één schaaltje in het model één proefmuis vervangen. Doe mee, en doneer nu!

Meer over het onderzoek

Een ongeneeslijke ziekte

Het is nog niet mogelijk om Alzheimer te genezen. Onderzoekers richten zich daarom op het vinden van een manier om Alzheimer te voorkomen of te vertragen.

Deze onderzoeken hebben ongekend veel proefdieren het leven gekost, zonder enig succes. Er zijn al meer dan 500 op proefdier geteste medicijnen ontwikkeld, maar geen enkele heeft het gewenste effect in de mens. Dit moet anders!

Proefdiervrij model

Dr. Wiep Scheper van het Amsterdam UMC ontwikkelde daarom een 3D hersenmodel dat is gebaseerd op menselijke hersencellen. Met het model onderzoekt ze hoe de ontwikkeling van Alzheimer in een vroeg stadium stil te leggen is. Door het gebruik van menselijke cellen, zijn de resultaten een stuk relevanter en is het onderzoek proefdiervrij! Voor €20,- kan het hersenmodel één schaaltje met cellen onderzoeken en kan één muis onnodig proefdierleed bespaard blijven.

Maar voordat het hersenmodel van Wiep ingezet kan worden, hebben we jouw hulp hard nodig. Met jouw steun kunnen we muizen uit Alzheimer onderzoek halen en zijn we één stap dichterbij de oplossing van deze vreselijke ziekte. Help jij mee?

Alles over
proefdieren

Apen hiv virus

In Nederland worden er elk jaar gemiddeld 450.000 dierproeven gedaan.

“Om een geneesmiddel te ontwikkelen dat de ziekte van Alzheimer kan vertragen, is het noodzakelijk om in celkweek de situatie in de menselijke hersenen zo goed mogelijk na te bootsen. Eerder konden hiervoor alleen hersencellen uit proefdieren gebruikt worden. Recente technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om menselijke hersencellen te kweken. In ons project willen we deze menselijke hersencellen in een natuurlijke omgeving brengen en hierin het Alzheimer proces nabootsen. Op deze manier willen we een beter onderzoeksmodel voor Alzheimer maken waarvoor geen proefdieren nodig zijn!”

dr. Wiep Scheper

Onderzoeksleider Moleculaire Neurodegeneratie, Amsterdam UMC

Dr. Wiep Scheper

De onderzoeker aan het woord

Hoe raakte je betrokken bij dit onderzoek naar de ziekte van Alzheimer?

“Ik ben super geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met de hersenen. De hersenen zijn het meest complexe orgaan van ons lichaam, ze bepalen wie we zijn. Het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer is iets waar ik 20 jaar geleden in ben gerold. Maatschappelijk gezien betekent deze ziekte een groot probleem. Persoonlijk gezien is het een ziekte met een vreselijk tragisch verloop. Mensen verliezen zichzelf en dat is een verschrikkelijk proces. Aan het in een zo vroeg mogelijk stadium stoppen van dit ziekteproces wil ik graag een bijdrage leveren.

Mijn grootste ambitie is dan ook dat we een medicijn vinden dat deze ziekte kan stoppen. De hersencellen die beschadigd zijn kan je niet meer herstellen. Daar helpt geen medicijn tegen. Maar als je het proces in een vroeg stadium kan stoppen en zo kan voorkomen dat meer hersencellen beschadigd raken? Dat zou al geweldig zijn! Ik denk zelfs dat ik het zelf nog mee zal maken dat een dergelijk medicijn wordt ontwikkeld. Ik ben heel erg positief over de innovatieve technieken die ontwikkeld worden.”

Hoe komt het dat je zo gedreven bent in dit onderzoek?

“In Nederland zijn ongeveer 200.000 Alzheimerpatiënten. Naarmate de mens ouder wordt, is de kans op Alzheimer steeds groter. Boven de leeftijd van 85 jaar heeft zelfs een op drie mensen Alzheimer. De problematiek is dan ook gigantisch. Het is een heel ernstige ziekte. Wat ik zelf zo schrijnend vind bij deze ziekte is dat mensen zichzelf als het ware kwijtraken. Je hersenen maken wie je bent. Als je dat verliest raak je jezelf kwijt. Iemand zei ooit, en dat vond ik een mooie beschrijving; ‘mensen met Alzheimer sterven niet maar verdwijnen langzaam.’ Daar wil ik heel graag iets aan doen.”

Nieuwsbrief

nieuwsbrief-oranje-icon

Meld je nu aan voor onze
nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Word donateur of doneer eenmalig