Vandaag nog tienduizenden dieren redden?

Vandaag nog tienduizenden dieren redden?

Stel je voor, na een operatie zoals een buikwandcorrectie of een blindedarmoperatie, wordt weefsel verwijderd. In plaats van het weg te gooien, kunnen we dankzij VitalTissue met dit weefsel duizenden muizen en ratten redden van ontzettend pijnlijk onderzoek. Daarvoor hebben we jouw steun nodig.

Kunnen deze onschuldige dieren op jouw steun rekenen? Doneer vandaag nog en help ons samen 10.000 proefdieren per jaar te redden.

Hoe werkt VitalTissue en waarom is het zo belangrijk?

VitalTissue is een uniek project dat menselijk restweefsel, overgebleven na operaties, beschikbaar stelt voor gezondheidsonderzoek in Nederland. Deze proefdiervrije methode levert bovendien betere resultaten voor levensreddend onderzoek – zowel mensen als dieren profiteren hiervan. Onderzoekers en ziekenhuizen zijn enorm enthousiast over VitalTissue. Onderzoekers kunnen al in de centrale database zien welke menselijk weefsel beschikbaar is. Toch ontbreekt er nog één belangrijke stap: het transport van dit weefsel naar laboratoria. Dit kost veel geld, en hier hebben we jouw hulp bij nodig.

Het concept is simpel, maar ontzettend effectief:

  1. Een arts vraagt aan de patiënt of deze restweefsel wil doneren voor onderzoek.
  2. Na toestemming wordt de informatie toegevoegd aan een centrale database.
  3. De database koppelt het beschikbare weefsel aan onderzoekers die het nodig hebben.
  4. Een koerier zorgt voor veilig en snel transport van het ziekenhuis naar het laboratorium.

Voor deze laatste stap is jouw steun dus nog nodig. Door gebruik te maken van restweefsel kunnen we proefdieren direct vervangen in het laboratorium. VitalTissue verwacht jaarlijks 10.000 proefdieren – waaronder muizen – te kunnen besparen van vreselijke leed. En als meer onderzoekers deze techniek omarmen, zal dit aantal alleen maar groeien.

VitalTissue

Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

muis
Cyrill

Dr. Cyrille Krul, initiatiefnemer en drijvende kracht achter VitalTissue, zegt,

“Onderzoekers die de beschikking hebben over vitaal menselijk weefsel kunnen op een heel andere manier onderzoek gaan doen. Beter en proefdiervrij. Het netwerk van VitalTissue maakt dat mogelijk.”

Cyrill

Dr. Cyrille Krul, initiatiefnemer en drijvende kracht achter VitalTissue, zegt, 

“Onderzoekers die de beschikking hebben over vitaal menselijk weefsel kunnen op een heel andere manier onderzoek gaan doen. Beter en proefdiervrij. Het netwerk van VitalTissue maakt dat mogelijk.”

Hoe kan jij bijdragen?

Met jouw donatie kunnen duizenden dieren worden gered dankzij een bestaande, bewezen methode. Voor slechts 10, 20 of misschien wel 50 euro kun je al een groot verschil maken.
Kunnen de dieren op jouw steun rekenen?

Veelgestelde vragen

Misschien onderga jij binnenkort een operatie en denk jij dat er weefsel overblijft. Mocht je dit willen doneren aan de wetenschap, dan is dat natuurlijk geweldig! Je kunt hiervoor het beste aan jouw arts vragen of hij/zij bekend is met VitalTissue en of je restweefseldonor kan worden.
Op de website van VitalTissue vind je hier meer informatie over.

Dieren kunnen echt anders reageren dan mensen. De doorlaatbaarheid (dus de mate waarin een stof via de huid wordt opgenomen) is bij proefdieren heel anders dan de mens. Daardoor maak je met proefdierstudies een overschatting of juist een onderschatting van de hoeveelheid stof die je binnen krijgt. En muizen breken virussen veel sneller af dan mensen bijvoorbeeld.
Als iets getest wordt op dieren zegt het dus niet per se iets over wat er gebeurt in een menselijk lichaam. Resultaten van proefdieronderzoek moeten altijd omgezet worden naar de menselijke situatie en dat is vaak een probleem, omdat we niet altijd weten wat de verschillen precies zijn. Kunnen testen op menselijk weefsel voorkomt dit . Onderzoeksresultaten zijn daardoor veel betrouwbaarder.

Met jouw donatie financieren wij proefdiervrije, wetenschappelijke projecten. Het is ontzettend belangrijk dat wij ons samen inzetten om wetenschappers te helpen bij het ontwikkelen van deze proefdiervrije modellen. Alleen zo kunnen we echte stappen maken richting een wereld zonder proefdieren, die goed is voor mens én dier.

Financiering voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland is gebaseerd op tijdelijke, projectgerichte financiering. Wetenschappers en onderzoekers krijgen een budget voor de duur van hun project, en zullen het daar simpelweg mee moeten doen. Salarissen, materiaalkosten etc… Alles komt uit hetzelfde, vaak kleine, potje.

Veel aanvragen, maar weinig geld
Helaas is de kans op toekenning erg klein. Er zijn veel aanvragers en er is maar een beperkte hoeveelheid geld.

Projecten op basis van oude, bekende onderzoeksmethoden (dierproeven) krijgen daarom vaak makkelijker financiering dan projecten met onbekende (proefdiervrije) onderzoeksmethoden:

  • Proefdiervrije onderzoeksmethodes moeten vaak nog ontwikkeld of getest worden, voordat wetenschappers ze daadwerkelijk in kunnen zetten voor onderzoek.

  • De ontwikkelings- en testfase van zo’n proefdiervrij onderzoeksmodel kost veel tijd en geld. Zoveel tijd, dat onderzoek met proefdiervrije methoden vaak nog niet voltooid is als de projectgerichte financiering afloopt.

Het is ontzettend belangrijk dat wij ons samen inzetten om wetenschappers te helpen bij het ontwikkelen van deze proefdiervrije modellen. Alleen zo kunnen we echte stappen maken richting een wereld zonder proefdieren, die goed is voor mens én dier.

Help jij ons onderzoek zonder proefdieren te financiëren?

Triodos, we hebben voor deze bank gekozen omdat deze naadloos aansluit bij onze ambitie en doelstellingen naar een betere, duurzamere wereld.

Je kan bij ons machtigen om (automatisch) geld van je rekening af te trekken, maar een eenmalige donatie kan je natuurlijk ook via iDEAL of PayPal betalen.

Je kan ook zelf een bedrag naar ons overmaken. Dit kan via het rekeningnummer: NL30 TRIO 02546 49718, ten name van Stichting AVS Proefdiervrij.