Artrose onderzoek kan zónder dierenleed

Artrose onderzoek kan zónder dierenleed

Artrose is een pijnlijke aandoening. In onderzoek naar behandeling voor mensen veroorzaken we artrose bij honden en paarden. Dat klinkt net zo akelig en onlogisch als dat het is. De knieën van paarden worden bijvoorbeeld bewust beschadigd om na verloop van tijd de gewrichten te bestuderen. De paarden lijden hierdoor zinloos, want de resultaten uit deze dierproeven zijn moeilijk te gebruiken voor de mens. Dit moet anders!

We hebben €50.000 euro nodig voor het onderzoek van Shreya Gudi. Zij ontwikkelt een proefdiervrij model van het menselijk gewricht. Help jij mee om het lijden van paarden en honden te stoppen?

Mensgerichte onderzoeksmodellen nodig

Gewrichten zitten ingewikkeld in elkaar. Ze bestaan uit verschillende typen weefsel, zoals kraakbeen, bot, tussenvloeistof, banden en pezen en de meniscus. Bij artrose verslechtert het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk en dit geeft pijnklachten. De behandelmethoden die er tot nu toe zijn richten zich op het verlichten van de symtomen, er is geen geneesmiddel voor artrose.

Om behandelingen te kunnen ontwikkelen en testen is meer onderzoek nodig naar het ontstaan van de aandoening en moeten er goede mensgerichte onderzoeksmodellen komen.

Dieren en artrose

Nu wordt in artrose-onderzoek vaak dieren gebruikt, maar zij hebben andere gewrichten dan mensen en ontwikkelen hierdoor artrose op een andere manier. Om de dieren in te kunnen zetten, wordt de aandoening gecreëerd door de gewrichten opzettelijk te beschadigen. Dit is zeer pijnlijk en veroorzaakt veel stress.  Nadat de ziekte toegebracht is krijgt het tijd om zich te ontwikkelen. In de meeste gevallen wordt het dier hierna gedood en wordt het gewricht uit het dier gehaald om de resultaten te bekijken.

Shreya Gudi, Universiteit Twente

“In plaats van dieren te gebruiken, kunnen we kleine modellen van gewrichten maken om te zien hoe medicijnen werken. Zo kunnen we sneller goede behandelingen zonder dierproeven vinden voor mensen met artrose. Mijn droom is dat uiteindelijk alle onderzoekers en farmaceutische bedrijven zonder aarzeling het proefdiervrije model gebruiken in plaats van dieren.”

– Shreya Gudi, Universiteit Twente 

Shreya Gudi, Universiteit Twente

“In plaats van dieren te gebruiken, kunnen we kleine modellen van gewrichten maken om te zien hoe medicijnen werken. Zo kunnen we sneller goede behandelingen zonder dierproeven vinden voor mensen met artrose. Mijn droom is dat uiteindelijk alle onderzoekers en farmaceutische bedrijven zonder aarzeling het proefdiervrije model gebruiken in plaats van dieren.”

– Shreya Gudi, Universiteit Twente 

Natuurgetrouwmodel zónder dieren- of mensenleed

Wij zijn heel blij met het het project van onderzoeker Shreya Gudi van de Universiteit van Twente. Zij focust zich op knie-artrose en ontwikkelt een proefdiervrij model dat bestaat uit een ‘gewricht-op-een-chip’ van kraakbeen en bot. Omdat de chip werkt met menselijke cellen en weefsels, zal het model niet alleen nuttig zijn voor onderzoek, maar ook om medicijnen effectiever te testen en nieuwe therapieën te vinden. Een win-win situatie: betere resultaten en geen dieren- of mensenleed.

Een kijkje achter de schermen

Met jouw steun…

Paard proefdier

… maken we onderzoek beter vertaalbaar naar de mens, zónder dierenleed.

Veelgestelde vragen

Er is een verschil tussen proefdiervrij onderzoek en diervrij onderzoek. In proefdiervrij onderzoek kunnen nog steeds materialen gebruikt worden die afkomstig zijn van wat we productiedieren noemen. De database die Jeffrey bouwt, verzamelt diervrije alternatieven voor de minimaal één miljoen muizen die ieder jaar ziek gemaakt en gedood worden, omdat zij in hun lichaam iets aanmaken dat de groei van menselijke cellen in kweekschaaltjes ondersteunt. Dat dit project bijdraagt aan het verminderen van dierenleed is duidelijk, maar het zorgt ook voor betere onderzoeksresultaten en lagere kosten. Bovendien helpt het onderzoekers die het
belangrijk vinden om proefdiervrij te werken hun werk volledig diervrij te maken.

Wat ons betreft, mag het gebruik van matrigel en FCS zo snel mogelijk tot het verleden horen. Met de kennis van nu heeft onderzoek zonder het gebruik van dierlijke kweekmaterialen gelukkig, ook voor de wetenschap, sterk de voorkeur. Wij financieren bij voorkeur geen onderzoeksprojecten waarin FCS of matrigel gebruik wordt en moedigen in plaats daarvan het gebruik van kunstmatige kweekvloeistoffen aan. Hier lees je meer over de alternatieven.

Met jouw donatie financieren wij proefdiervrije, wetenschappelijke projecten. Het is ontzettend belangrijk dat wij ons samen inzetten om wetenschappers te helpen bij het ontwikkelen van deze proefdiervrije modellen. Alleen zo kunnen we echte stappen maken richting een wereld zonder proefdieren, die goed is voor mens én dier.

Financiering voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland is gebaseerd op tijdelijke, projectgerichte financiering. Wetenschappers en onderzoekers krijgen een budget voor de duur van hun project, en zullen het daar simpelweg mee moeten doen. Salarissen, materiaalkosten etc… Alles komt uit hetzelfde, vaak kleine, potje.

Veel aanvragen, maar weinig geld
Helaas is de kans op toekenning erg klein. Er zijn veel aanvragers en er is maar een beperkte hoeveelheid geld.

Projecten op basis van oude, bekende onderzoeksmethoden (dierproeven) krijgen daarom vaak makkelijker financiering dan projecten met onbekende (proefdiervrije) onderzoeksmethoden:

  • Proefdiervrije onderzoeksmethodes moeten vaak nog ontwikkeld of getest worden, voordat wetenschappers ze daadwerkelijk in kunnen zetten voor onderzoek.

  • De ontwikkelings- en testfase van zo’n proefdiervrij onderzoeksmodel kost veel tijd en geld. Zoveel tijd, dat onderzoek met proefdiervrije methoden vaak nog niet voltooid is als de projectgerichte financiering afloopt.

Het is ontzettend belangrijk dat wij ons samen inzetten om wetenschappers te helpen bij het ontwikkelen van deze proefdiervrije modellen. Alleen zo kunnen we echte stappen maken richting een wereld zonder proefdieren, die goed is voor mens én dier.

Help jij ons onderzoek zonder proefdieren te financiëren?

Triodos, we hebben voor deze bank gekozen omdat deze naadloos aansluit bij onze ambitie en doelstellingen naar een betere, duurzamere wereld.

Je kan bij ons machtigen om (automatisch) geld van je rekening af te trekken, maar een eenmalige donatie kan je natuurlijk ook via iDEAL of PayPal betalen.

Je kan ook zelf een bedrag naar ons overmaken. Dit kan via het rekeningnummer: NL30 TRIO 02546 49718, ten name van Stichting AVS Proefdiervrij.