Ongeschikt voor onderzoek

Ongeschikt voor onderzoek

Gedood worden omdat je ‘ongeschikt’ bent. Dit is het lot van duizenden dieren die ongeschikt zijn voor onderzoek. Dit ontzettend verdrietige dierenleed moet zo snel mogelijk stoppen, door te kiezen voor onderzoeksmethoden waar geen dieren voor nodig zijn. Dat is beter voor dier én mens. Dat steun jij toch ook?

Ieder dier verdient een kans

Elk jaar worden zo’n 340.000 dieren gedood, omdat ze ongeschikt zijn voor onderzoek. Ze zijn te oud, hebben niet de juiste genetische eigenschappen of zijn van het verkeerde geslacht. Deze dieren worden gezien als fokoverschot en raken uit beeld zonder ooit een kans te krijgen.

Het fokoverschot in proefdieronderzoek is een groot probleem dat we direct moeten stoppen. Het leven van deze honden, katten, muizen en andere dieren doen ertoe, net als dat van ieder ander levend wezen. Proediervrij onderzoek is een belangrijke stap voorwaarts in het erkennen van de waarde van het leven van dieren. Door vol in te zetten op proefdiervrije alternatieven groeit niet alleen het aantal proefdiervrije modellen, maar ook het besef dat dieren onze inspanning waard zijn.

Monique Janssens, ethicus
Monique Janssens, ethicus

“Andere dieren willen net als wij leven, liefhebben en zorgen. Tegelijk heeft elke soort, en zelfs iedere individu, ook eigen behoeften en verlangens. Denk maar aan de verschillende voorkeuren van bijvoorbeeld twee katten of twee honden.”

– Zelfstandig ethicus Monique Janssens, eerder werkzaam aan proefdiervrij onderzoek bij o.a. de Universiteit Utrecht 

Monique Janssens, ethicus

“Andere dieren willen net als wij leven, liefhebben en zorgen. Tegelijk heeft elke soort, en zelfs iedere individu, ook eigen behoeften en verlangens. Denk maar aan de verschillende voorkeuren van bijvoorbeeld twee katten of twee honden.”

– Zelfstandig ethicus Monique Janssens, eerder werkzaam aan proefdiervrij onderzoek bij o.a. de Universiteit Utrecht 

Onderzoek zonder dierenleed

Gelukkig is er een oplossing. Er zijn namelijk al alternatieven voor dierproeven. Denk aan onderzoek met menselijke cellen, of technieken zoals ‘organen-op-een-chip’. Deze manieren van onderzoek zijn niet alleen beter voor dieren, maar geven ook betere resultaten voor ons als mensen.

Met jouw steun kunnen we investeren in nieuwe onderzoeksmethoden waarbij proefdieren niet nodig zijn. Zo worden er geen dieren meer gefokt en gedood én creëren we een wetenschap die beter is voor dier en mens.

Monique Janssens, ethicus

Waarom nu?

De oplossing is duidelijk: als we met onderzoek blijven innoveren, zijn proefdieren overbodig en wordt het fokoverschot verleden tijd. Hoe langer we wachten, hoe meer dieren onnodig lijden en sterven. Als we nu actie ondernemen, kunnen we dit stoppen en een toekomst zonder dierproeven mogelijk maken.

Met jouw gift kunnen we:

  • Het aantal dierproeven verminderen
  • Nieuwe, diervriendelijke onderzoeksmethoden ontwikkelen
  • Betere wetenschappelijke resultaten krijgen voor de mens
  • Dit dierenleed beëindigen

Elke bijdrage, groot of klein, helpt om dit doel te bereiken. Samen zorgen we voor een betere toekomst voor dieren én mensen.

Met jouw steun…

Paard proefdier

… maken we onderzoek beter vertaalbaar naar de mens, zónder dierenleed.

Veelgestelde vragen

Er is een verschil tussen proefdiervrij onderzoek en diervrij onderzoek. In proefdiervrij onderzoek kunnen nog steeds materialen gebruikt worden die afkomstig zijn van wat we productiedieren noemen. De database die Jeffrey bouwt, verzamelt diervrije alternatieven voor de minimaal één miljoen muizen die ieder jaar ziek gemaakt en gedood worden, omdat zij in hun lichaam iets aanmaken dat de groei van menselijke cellen in kweekschaaltjes ondersteunt. Dat dit project bijdraagt aan het verminderen van dierenleed is duidelijk, maar het zorgt ook voor betere onderzoeksresultaten en lagere kosten. Bovendien helpt het onderzoekers die het
belangrijk vinden om proefdiervrij te werken hun werk volledig diervrij te maken.

Met jouw donatie financieren wij proefdiervrije, wetenschappelijke projecten. Het is ontzettend belangrijk dat wij ons samen inzetten om wetenschappers te helpen bij het ontwikkelen van deze proefdiervrije modellen. Alleen zo kunnen we echte stappen maken richting een wereld zonder proefdieren, die goed is voor mens én dier.

Financiering voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland is gebaseerd op tijdelijke, projectgerichte financiering. Wetenschappers en onderzoekers krijgen een budget voor de duur van hun project, en zullen het daar simpelweg mee moeten doen. Salarissen, materiaalkosten etc… Alles komt uit hetzelfde, vaak kleine, potje.

Veel aanvragen, maar weinig geld
Helaas is de kans op toekenning erg klein. Er zijn veel aanvragers en er is maar een beperkte hoeveelheid geld.

Projecten op basis van oude, bekende onderzoeksmethoden (dierproeven) krijgen daarom vaak makkelijker financiering dan projecten met onbekende (proefdiervrije) onderzoeksmethoden:

  • Proefdiervrije onderzoeksmethodes moeten vaak nog ontwikkeld of getest worden, voordat wetenschappers ze daadwerkelijk in kunnen zetten voor onderzoek.

  • De ontwikkelings- en testfase van zo’n proefdiervrij onderzoeksmodel kost veel tijd en geld. Zoveel tijd, dat onderzoek met proefdiervrije methoden vaak nog niet voltooid is als de projectgerichte financiering afloopt.

Het is ontzettend belangrijk dat wij ons samen inzetten om wetenschappers te helpen bij het ontwikkelen van deze proefdiervrije modellen. Alleen zo kunnen we echte stappen maken richting een wereld zonder proefdieren, die goed is voor mens én dier.

Help jij ons onderzoek zonder proefdieren te financiëren?

Triodos, we hebben voor deze bank gekozen omdat deze naadloos aansluit bij onze ambitie en doelstellingen naar een betere, duurzamere wereld.

Je kan bij ons machtigen om (automatisch) geld van je rekening af te trekken, maar een eenmalige donatie kan je natuurlijk ook via iDEAL of PayPal betalen.

Je kan ook zelf een bedrag naar ons overmaken. Dit kan via het rekeningnummer: NL30 TRIO 02546 49718, ten name van Stichting AVS Proefdiervrij.