Proefdiervrij de Podcast is dé podcast over proefdieren en vooral over hoe we die zo mogelijk de wereld uitkrijgen. Collega’s Saskia en Romy dagen elke maand een andere proefdiervrije pionier uit om ons te laten zien dat Nederland zonder die vreselijke dierproeven kan. Wat is er nodig voor een proefdiervrije wereld? En moeten we het niet eens gaan hebben over een dierproevenverbod? Dit (en nog veel meer) bespreken we elke laatste vrijdag van de maand om 16.00 uur in Proefdiervrij de Podcast!
Dit jaar bestaan we 125 jaar, maar is dit wel een feestje waard? Het gebruik van proefdieren in de wetenschap is niet nieuw. Maar in een tijdperk van zelfrijdende auto’s en commerciële ruimtereizen, vragen wij ons toch af… hoe lang moeten dieren het nog ontgelden in de naam van de wetenschap?
In de afgelopen jaren zijn er gelukkig steeds meer wetenschappers die opstaan en zeggen: Dit moet én kan anders, we kunnen zonder proefdieren! En we zijn verder dan je denkt.
Maak kennis met onze hosts!
Saskia Aan, adviseur wetenschap & innovatie bij Proefdiervrij: “Eén van de leukste dingen aan mijn werk, is wetenschappers horen praten over hun werk. Vol verwondering kan ik luisteren naar de passie die zij uitstralen. Ik ben vaak onder de indruk van wat er allemaal al kan op het gebied van proefdiervrij onderzoek. Die ervaring wil ik graag delen met onze luisteraars. Ik wil ze meenemen in het verhaal van de wetenschapper; ze laten horen wat er allemaal al kan en hoe er omgegaan wordt met de uitdagingen die er nog zijn.”
Romy Penningnieuwland, communicatieadviseur bij Proefdiervrij: “Ik heb geen wetenschappelijke achtergrond, maar door mijn werk kom ik veel in contact met wetenschappers en zie ik van alles gebeuren. Nu ben ik vooral benieuwd naar de motivatie van onze gasten. Hebben zij, net als wij, het gevoel dat zij voorlopers zijn van een beweging die in rap tempo opkomt? En waar zit het keerpunt; wanneer wordt proefdiervrij onderzoek dé norm binnen de wetenschap? Ik hoop dat onze gasten de tegenstanders en twijfelaars overhalen om zich meer open te stellen voor het idee dat een proefdiervrije wereld mogelijk is. En dat we écht verder zijn dan mensen denken.”
Jij vindt donordieren toch ook niet gewoon? Teken nu!
Mogen we (donor)dieren zomaar gebruiken om het wereldwijde tekort aan orgaandonoren op te lossen? Dat is het vraagstuk dat we met onze campagne Niet. Gewoon. op tafel leggen. Donordieren lijken de oplossing voor het wereldwijde tekort aan donororganen voor mensen. Maar het gebruik en doden van dieren voor onze gezondheid, is in onze ogen geen vooruitgaging of innovatie. Het lijden van dieren voor ons welzijn mag geen gewoonte worden: gewoon niet.