Blog geschreven door directeur van Proefdiervrij, Debby Weijers

Donordieren. Wat vind ik daar nou van? Volgens mij staan we op een heel belangrijke kruising, met veel wegen in verschillende richtingen. Eén van die wegen lijkt strak; nieuw asfalt, goede belijning, nieuwe borden. Deze weg wordt echter steeds slechter, totdat er niet meer dan een hobbelpad overblijft en uiteindelijk doodloopt. Dit is de weg van het donordier. Een andere optie is een onverharde weg, met kuilen en hobbels. Maar, deze weg wordt steeds beter én brengt ons naar een oplossing voor het tekort aan donororganen. De weg van de zogenaamde regeneratieve geneeskunde, zonder dieren!

Debby Weijers

Wat is regeneratieve geneeskunde?

Regeneratieve geneeskunde is gericht op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen om beschadigd weefsel in het lichaam te herstellen. Een beschadigd orgaan geeft aan het lichaam signalen af om dit orgaan te repareren. Onderzoekers willen deze signalen begrijpen en gebruiken om het lichaam te stimuleren organen te regenereren. Zo kunnen ziektes voorkomen en genezen worden. Dit alternatief is met de juiste investering van tijd en geld wellicht succesvoller en veiliger voor mensen dan het gebruik van (dierlijke) organen.

Iedereen een gezond leven én vrijheid en gezondheid voor dieren

Een aantal weken geleden was ik te gast bij een donordierdialoog, georganiseerd door het Rathenau Instituut en NEMO-kennislink. In het gesprek ging het veel over de mogelijkheden die de wetenschap biedt, nu en in de toekomst. Ik denk alleen dat we het eerst moeten hebben over wat we wíllen. Als we iets willen, is de kans namelijk groot dat het ons lukt. Denk maar aan de eerste man op de maan. Toen besloten was dat ‘we’ een man op de maan wilden zetten, werd er veel geld en tijd geïnvesteerd om dat mogelijk te maken. Ik wil alle mensen een gezond leven geven, maar ik wil óók vrijheid en gezondheid voor dieren. Als we dit met z’n allen willen, moet het toch kunnen?

Nooit met soortgenoten spelen

Natuurlijk gun ik iedereen met een falend orgaan een prachtig en fijn leven met een gedoneerd exemplaar. Helaas is het een feit dat het orgaantekort niet opgelost kan worden met alleen donororganen van mensen. Zelfs als iedereen in Nederland zijn/haar organen zou afstaan voor donatie, zijn er nog niet voldoende organen om het tekort op te lossen. Want wanneer organen beschikbaar komen, kunnen die niet altijd gebruikt worden. De kwaliteit van organen kan bijvoorbeeld slecht zijn, door ouderdom van de donor.

Ik vind het maar moeilijk te verkroppen dat dieren genetisch manipuleren, hen in een steriele omgeving op laten groeien en vervolgens opofferen om het probleem van mensen op te lossen dé oplossing zou zijn. Er zouden hiervoor zo maar eens duizenden muizen, ratten, varkens en apen gebruikt kunnen worden. Zij kunnen dus niet met soortgenoten spelen, niet in de modder wroeten of in een berg stro slapen. En, het is dan nog maar de vraag hoeveel mensenlevens hiermee gered kunnen worden.

Varkens

Ideale oplossing zonder dieren

Op dit moment is het gebruik van donordieren bij orgaantransplantatie in Nederland verboden. Maar in andere landen wordt er al wel geëxperimenteerd met donordieren in onderzoek en in transplantatie; denk bijvoorbeeld aan de man in de Verenigde Staten, die eind 2021 een varkenshart ontving. In mijn ogen is het gebruik van dieren voor het oplossen van het donortekort niet nodig. Als we al het geld en tijd die nu wordt gestoken in het ontwikkelen van ‘donordieren’ zouden investeren in diervrije opties, zoals regeneratieve geneeskunde in het laboratorium, ben ik ervan overtuigd dat we het tekort kunnen oplossen zonder hier dieren voor te hoeven gebruiken .

We moeten voorkomen dat donordieren een gewoonte worden. Dieren inzetten voor onze problemen is namelijk niet gewoon.

Het is waarschijnlijk wel de weg met meer hobbels in het begin, we zijn namelijk nog niet zover dat het nú kan. Maar, als we met z’n allen deze weg kiezen, komen we bij de ideale oplossing zónder dat we daarvoor dieren nodig hebben. We staan nu nog op de kruising, we kunnen nu nog een keuze maken. Laten we met z’n allen nu de juiste keuze maken. Donordieren. Niet gewoon.

Jij vindt donordieren toch ook niet gewoon? Teken nu!

Mogen we (donor)dieren zomaar gebruiken om het wereldwijde tekort aan orgaandonoren op te lossen? Dat is het vraagstuk dat we met onze campagne Niet. Gewoon. op tafel leggen. Donordieren lijken de oplossing voor het wereldwijde tekort aan donororganen voor mensen. Maar het gebruik en doden van dieren voor onze gezondheid, is in onze ogen geen vooruitgaging of innovatie. Het lijden van dieren voor ons welzijn mag geen gewoonte worden: gewoon niet.