Jij vindt donordieren toch ook niet gewoon?
Jij vindt donordieren toch ook niet gewoon?
Mogen we (donor)dieren zomaar gebruiken om het wereldwijde tekort aan orgaandonoren op te lossen? Dat is het vraagstuk dat we met onze campagne Niet. Gewoon. op tafel leggen. Donordieren lijken de oplossing voor het wereldwijde tekort aan donororganen voor mensen. Maar het gebruik en doden van dieren voor onze gezondheid, is in onze ogen geen vooruitgaging of innovatie. Het lijden van dieren voor ons welzijn mag geen gewoonte worden: gewoon niet.
Wat is het probleem?
Wereldwijd is er een groot tekort aan menselijke donororganen. In Nederland alleen al staan ruim 1.000 patiënten op een wachtlijst voor een donororgaan, en veel mensen overleven deze wachtlijst niet. Op die wachtlijst staan bovendien alleen mensen die acuut een donororgaan nodig hebben. Reken je het aantal mensen mee dat op een ‘reservelijst’ staat, dan is het donortekort nog veel groter.
In het buitenland wordt door de wetenschap gezocht in donordieren: genetisch gemodificeerde proefdieren, van wie de organen getransplanteerd worden naar de mens. Wat ons betreft een trend om – in lijn met onze missie – op te reageren vóórdat deze naar Nederland komt. Want als we nu wéér naar dieren gaan grijpen om menselijke problemen op te lossen, dan is het natuurlijk dweilen met de kraan open.
Veel liever voorkomen dan wéér genezen
Want het geld dat het kost om dieren donor-klaar te maken als maatschappij, kan veel beter geïnvesteerd worden in het ontwikkelen van humane alternatieven. Zoals kunstmatige organen, het regenereren van organen en het kweken van menselijke mini-organen. We bespraken dit onderwerp ook in Proefdiervrij de Podcast, met onderzoeker Bas van Balkom.
Ruim 4.000 mensen waren het roerend met ons eens en namen de moeite dit kenbaar te maken met een handtekening onder onze petitie: Donordieren. Niet. Gewoon. Een fantastisch resultaat voor een binnenlandse petitie over een onderwerp dat in Nederland nog nooit eerder maatschappelijke aandacht kreeg,
“De mogelijke oplossingen voor het tekort aan donororganen worden vaak in twee opties gevat: van een mens en van een dier. En dat terwijl er nog meer opties zijn. Denk aan kunstmatige organen of organen ontwikkeld met behulp van regeneratieve- of vervangingsgeneeskunde. Innovatieve ontwikkelingen die wat ons betreft de toekomst hebben. ”