Onderzoek op 3D-geprinte organen en niet op proefdieren: het klinkt een beetje als science-fiction. Maar het is mogelijk! Dankzij de ontwikkeling van bio-inkt kunnen proefdieren binnenkort vervangen worden door menselijk weefsel uit de printer.

Het 3D-printen van menselijke cellen en weefsels is niet niks. De cellen moeten net zo kunnen groeien en functioneren als normale menselijke cellen. Daarnaast is het belangrijk dat de normale cellen de geprinte cellen niet afstoten in het menselijk lichaam.

Toch is het mogelijk, dankzij de ontwikkeling van ‘bio-inkt’ door het Vlaamse bedrijf Xpect-INX. Een bio-inkt is een soort mengsel van materialen, die overeenkomt met de natuurlijke omgeving waar een menselijke cel in groeit.

Goed nieuws voor dier en mens

Met bio-inkt zal het aantal dierproeven in de toekomst fors verminderen. De technologie helpt namelijk bij het kweken van mini-organen, welke vervolgens gebruikt kunnen worden bij het testen van nieuwe geneesmiddelen.

Lees hier hoe gekweekte mini-organen proefdieren overbodig maken.

Maar ook mensen worden geholpen met deze nieuwe techniek. Weefsel dat beschadigd raakt bij bijvoorbeeld een medische ingreep (zoals het vervangen van een hartklep), kan dankzij de combinatie van 3D-printen en bio-inkt worden vervangen met (geprint) weefsel dat is gebaseerd op de echte cellen van de patiënt.

Zo wordt onderzoek persoonlijker en efficiënter!

Een wereld zonder proefdieren komt dichterbij

Hoeveel dierproeven overbodig worden door deze nieuwe ontwikkeling, is nu nog moeilijk te zeggen. Maar dat bio-inkt het aantal dierproeven zal verminderen, dat weten we zeker!


Bron: https://innovationorigins.com/