Op woensdag 15 september is bekend gemaakt dat Europa eindelijk haar verantwoordelijkheid gaat nemen en zich in gaat zetten voor het overbodig maken van proefdieren. Een geweldige eerste stap die hard nodig is: in de Europese Unie (plus Noorwegen) worden jaarlijks namelijk nog gemiddeld 10 miljoen proefdieren gebruikt.

Elk jaar maar liefst 10 miljoen proefdieren

In 2018 werden er in Europa ruim 10,8 miljoen* proefdieren gebruikt voor onderzoek – een flinke stijging ten opzichte van het jaar ervoor, want in 2017 waren het er ‘nog maar’ bijna 10 miljoen. De dieren zijn met name gebruikt in wetenschappelijk onderzoek, maar er zijn ook voor veiligheidstesten en onderwijsdoeleinden dierproeven gedaan.

*Niet meegeteld, wel belangrijk: alle proefdieren die wel zijn gefokt, maar uiteindelijk niet zijn gebruikt. Dit heet het fokoverschot. In het gepubliceerde rapport wordt het fokoverschot niet expliciet genoemd, maar als we kijken naar de jaren hiervoor, gokken we dat er nog veel meer proefdieren gefokt en gehouden zijn, dan de 10,8 miljoen die gebruikt zijn voor onderzoek.

Europa stemt vóór het overbodig maken van dierproeven

Het Europese Parlement stemde op 15 september 2021 bijna unaniem vóór het zo snel mogelijk overbodig maken van proefdieren in de wetenschap. Het is nu aan de Europese Commissie om met een actieplan te komen waarin we zo snel mogelijk proefdieren vervangen door proefdiervrije onderzoeksmethodes.

Saskia Aan, adviseur wetenschap en innovatie Proefdiervrij: “We zijn er nog niet, maar dit is een cruciale eerste stap in de transitie naar proefdiervrije innovatie. Met deze mooie beslissing laten zij zien proefdiervrije innovaties net zo belangrijk te vinden als wij.”

Saskia Aan, adviseur wetenschap & innovatie

De motie tot deze beslissing is door de Nederlandse MEP Anja Hazekamp van de PvdD ingediend.

Update: Teleurstellende reactie van Europese Commissie op actieplan om proefdieren overbodig te maken

06-04-2022

De Europese Commissie heeft in een brief teleurstellend gereageerd op het actieplan van het Europees Parlement om proefdiergebruik overbodig te maken. De Europese Commissie wijst in de brief vooral op al bestaande innovaties, en benadrukt niet het belang van veranderingen die nodig zijn voor het overbodig maken van proefdieren. Hiermee maakt de Europese Commissie het actieplan eigenlijk kleiner dan het is en dat is heel jammer.

Samenwerken op Europees niveau

Wij richten ons voornamelijk op het overbodig maken van dierproeven in Nederland; maar ook buiten Nederland valt er nog veel te winnen. Daarom zijn we vorig jaar aangesloten bij de Eurogroup for Animals, een Europese dierenwelzijnsorganisatie die proefdieren hoog op hun agenda heeft staan.

Samen maken we ons hard voor betere regelgeving voor proefdieren in Europa. Zo slaan we dit jaar de handen ineen om de Europese cosmeticawet, die jaarlijks talloze proefdieren beschermt van een tragisch bestaan, te beschermen.

Ontvang ons gratis mini-magazine cosmetica

Benieuwd of jouw zonnebrandcrème, make-up of shampoo proefdiervrij is? In ons mini-magazine lees je hoe je proefdiervrije cosmetica kan herkennen en waar je het kan kopen.

Cosmetica petitie