Vandaag, op Wereldproefdierendag, start onze nieuwe campagne ‘Gewrichtsonderzoek zonder proefdieren’. In het lab worden proefdieren opzettelijk ziek gemaakt met de pijnlijke gewrichtsziekte artrose. Zonder succes, want er is nog steeds geen medicijn.

Dit moet anders. Prof. dr. Marcel Karperien en dr. Liliane Moreira Teixeira (Universiteit Twente) ontwikkelen daarom een proefdiervrij alternatief voor dit pijnlijke onderzoek: de gewricht-op-een-chip. Met dit model kunnen we een hoop dierenleed besparen én dichterbij een medicijn komen!

In het kort

Uniek model bootst menselijke bewegingen na

Marcel en Liliane zijn één van de eersten ter wereld die een gewricht-op-een-chip ontwikkelen, waarmee zelfs menselijke bewegingen nagebootst kunnen worden. Dit zorgt er niet alleen voor dat er in de toekomst geen pijnlijke testen op dieren in gewrichtsonderzoek meer nodig zijn, maar ook dat een medicijn voor de verschrikkelijke ziekte artrose een stap dichterbij is.

pigo marcel liliane

Prof. dr. Marcel Karperien en dr. Liliane Moreira Teixeira (Universiteit Twente)

Medicijn voor artrose dichterbij dan ooit

In Nederland lijden zeker 1,4 miljoen mensen aan artrose, de meest voorkomende vorm van reuma. Onderzoek naar deze pijnlijke gewrichtsziekte is daarom hard nodig, maar wordt helaas nog al te vaak gedaan op proefdieren zoals muizen, konijnen, geiten en schapen…

De gewrichten van deze dieren zijn niet hetzelfde als de gewrichten van mensen. Zo is het kraakbeen van een muis bijvoorbeeld tenminste 70x dunner dan bij een mens. Proefdieren krijgen van nature dus geen artrose zoals mensen dit krijgen.

Niet gek dus, dat er ondanks jarenlang onderzoek nog steeds geen medicijn is gevonden voor artrose. Met de gewricht-op-een-chip komt daar verandering in.

Marcel: “Proefdieren zorgen voor vergelijkingsmateriaal, maar daar blijft het bij. Geen enkel onderzoeksmodel dat gebruik maakt van dieren vat de complexiteit van de menselijke ziekte samen. En dat is natuurlijk wel het doel. We willen in dit onderzoek geen dieren genezen van artrose, maar mensen. Wat heeft het dus voor nut dat de medicijnen voor dieren werken?”

Menselijke gewrichten nabootsen in plaats van testen op dieren

Het model van Marcel en Liliane is gebaseerd op menselijke cellen en bevat ook al het weefsel wat normaal om het gewricht zit, zoals bot en kraakbeen. Met deze zogenoemde ‘gewricht-op-een-chip’ kunnen zij de beweging van een gewricht nabootsen. Zo kunnen ze veel beter zien hoe artrose ontstaat en hoe deze ziekte verloopt.

pigo model

Het lijkt bijna science fiction en toch is dit vandaag al mogelijk binnen de wetenschap. Marcel: “Het ontwikkelen van de prototypes heeft ongeveer 3 jaar gekost, maar dan heb je ook wat.”

Voor 20 euro voorkom je al 3 dierproeven

Dankzij Marcel en Liliane komen we een stap dichterbij een medicijn voor artrose, zonder proefdieren. Maar voordat het model gewrichtsonderzoek helemaal proefdiervrij kan maken, moet er nog veel getest worden.

Hier hebben zij jouw hulp hard bij nodig. Voor €20,- voorkom je al 3 dierproeven. Kunnen wij rekenen op jouw steun?

We zijn verder dan je denkt.

Eén van de grootste misvattingen is dat wetenschappelijk onderzoek niet proefdiervrij kan. Voor sommigen voelt het zelfs alsof we misschien inleveren op veiligheid, als we proefdieren niet langer zouden gebruiken. Heel begrijpelijk – als je de alternatieven niet kent.

Om verder te komen in de strijd voor proefdiervrije alternatieven is het belangrijk om onterechte conclusies over dierproeven de wereld uit te helpen. Daarom startten wij op 19 april de nationale campagne ‘We zijn verder dan je denkt’ om meer bewustzijn rondom proefdiervrij onderzoek te creëren.

we zijn verder dan je denkt