‘Het paard van Sinterklaas is ziek, wat zou er nou toch zijn? Het heeft misschien teveel gesnoept van koek en marsepein.’

Het witte paard Amerigo is onmisbaar bij het grote kinderfeest. Maar wist jij ook dat er jaarlijks honderden paarden in Nederland als proefdier worden gebruikt? Die zullen vast niet snoepen van koek en marsepein…

Denk je aan het woord proefdier, dan denk je waarschijnlijk al snel aan een rat, muis, aap of misschien zelfs een hond. Aan een paard zal daarentegen niet snel gedacht worden. Toch zijn ook paarden in het laboratorium te vinden. Jaarlijks worden er in Nederland meer dan 100 dierproeven op het edele dier gedaan.

Paardenmiddel voor mensen?

In het laboratorium worden paarden onder andere gebruikt voor het ontwikkelen en testen van medicijnen en vaccins. Neem bijvoorbeeld gewrichtsonderzoek: om een medicijn te vinden voor artrose (de meest voorkomende vorm van reuma), worden de gewrichten in de benen van een paard expres kapot gemaakt.

Dit is natuurlijk ontzettend pijnlijk, maar wie de anatomie van paarden een beetje kent, weet dat het ook erg stressvol is. Door zijn zware lichaam en lichte beenbotten, kan een paard met beschadigde benen namelijk nauwelijks bewegen of zelfs staan.

Paard proefdier

Naast medicijnonderzoek, worden paarden ook gebruikt in het onderwijs en in onderzoek ten behoeve van het dier zelf.

Chips in plaats van paarden

Er worden steeds meer alternatieven ontwikkeld, die proefdieren in onderzoek overbodig kunnen maken. Zoals chips! Natuurlijk geen aardappelchips, maar organen-op-chips. Deze plastic plaatjes bevatten menselijke cellen, die de werking van een menselijk orgaan kunnen nabootsen. Deze methode kunnen honderdduizenden proefdieren vervangen – waaronder paarden in gewrichtsonderzoek. Dat lijkt ons het mooiste cadeautje voor pakjesavond!

Jij vindt donordieren toch ook niet gewoon? Teken nu!

Mogen we (donor)dieren zomaar gebruiken om het wereldwijde tekort aan orgaandonoren op te lossen? Dat is het vraagstuk dat we met onze campagne Niet. Gewoon. op tafel leggen. Donordieren lijken de oplossing voor het wereldwijde tekort aan donororganen voor mensen. Maar het gebruik en doden van dieren voor onze gezondheid, is in onze ogen geen vooruitgaging of innovatie. Het lijden van dieren voor ons welzijn mag geen gewoonte worden: gewoon niet.

Misschien wil je dit ook lezen: