Eind augustus vond het twaalfde Wereld Congres ‘alternatieven voor proefdiergebruik in de biowetenschappen’ plaats in Canada. Onze Debby en Saskia waren aanwezig om een presentatie te geven over de impact van onder andere onze colleges binnen Proefdierkunde en natuurlijk over de Proefdiervrij Venture Challenge. Drie weken later blikt Debby in dit blog terug op een leerzame en hoopvolle ervaring.

Debby Weijers

“Ik merk dat ik steeds strijdvaardiger word. Het wereldcongres alternatieven voor dierproeven versterkte dat enorm, want je merkt gewoon dat er zoveel momentum is om door te pakken naar een wereld zonder proefdieren. En dat ervaar ik niet alleen. Het volgende wereldcongres vindt over 2 jaar plaats, in plaats van de gebruikelijke 3 jaar. Want wetenschap ontwikkelt zich razendsnel – dus moeten we sneller bijpraten. Fantastisch, toch?”

Nieuws om van te huilen…

Toch moeten er wereldwijd nog grote stappen gezet worden. Zo is ons tijdens het wereldcongres verteld dat er bewijsmateriaal is verzameld over het vangen van wilde makaken, die doorverkocht worden als ‘gefokte’ proefapen. Dit overduidelijke dierenleed maakt de resultaten van de dierproeven nóg onbetrouwbaarder, omdat de makaken ontzettend veel stress ervaren in een – voor hen – volledig vreemde omgeving. Dat dit anno 2023 nog gebeurt, maakt me zo verdrietig. Waarom doen we dieren dit nog aan?“

En nieuws om blij van te worden!

“Gelukkig stond het wereldcongres vooral in het teken van prachtige ontwikkelingen. En dat deze ontwikkelingen hard gaan en de potentie hebben om proefdieren overbodig te maken, dat weet ik. Toch werd ik tijdens het wereldcongres aangenaam verrast. Een onderzoeksgroep in de Verenigde Staten is er namelijk in geslaagd om een robot aan te sturen met een organoid van de menselijke hersenen. Deze organoid geeft dus signalen af die zo levensecht zijn, dat de robot ze omzet naar beweging. Precies zoals in ons lichaam ook gebeurt. Dit benadrukte voor mij nogmaals: we zijn écht verder dan je denkt!”

Tijd om in- én uit te faseren

“Eén terugkomend thema in het wereldcongres was dat een proefdiervrije wereld niet tot stand gaat komen, als we dierproeven niet uitfaseren. Vooral in wet- en regelgeving is het van groot belang dat er niet alleen ruimte komt voor proefdiervrije modellen, maar dat dierproeven ook daadwerkelijk verboden worden wanneer er een alternatief beschikbaar is.

Dat klinkt logisch, maar in de praktijk wordt er toch vastgehouden aan het bekende: de dierproef. Ondanks dat er andere manieren bestaan om, bijvoorbeeld, veiligheid te testen. Zo legde de RAT-list van Cruelty Free Europe de vinger op de zere plek: er worden nog steeds bijna een miljoen dieren gebruikt in onderzoeken waar toch echt een gevalideerd alternatief voor is. Wat mij betreft, is het dan écht tijd om de dierproef uit te faseren.”

Licht aan het einde van de tunnel

“Eén ding is zeker. Er is nog veel werk aan de winkel, maar ik zie licht aan het einde van de tunnel. En daardoor word ik zo strijdvaardig. Gelukkig leven wij in een land dat de ambitie heeft om voorloper te zijn in de transitie naar proefdiervrije innovaties. In vergelijking met veel andere landen, staat het onderwerp in Nederland daadwerkelijk op de agenda.

En dat we dan als klein kikkerlandje één van de 5 landen zijn met de meeste deelnemers aan het wereldcongres, bevestigt mijn gevoel dat we op de goede weg zijn. Laten we lef tonen, vooroplopen en nu doorpakken!”