Twee Nederlandse onderzoeksgroepen gaan de komende vijf jaar samen met de industrie proefdiervrije innovaties ontwikkelen via de ZonMw-subsidieoproep Create2Solve, waaraan ook wij een bijdrage van €600.000,- hebben gedaan. Door deze ontwikkelingen zullen er uiteindelijk minder proefdieren nodig zijn in de industrie en de wetenschap.
De twee proefdiervrije projecten
Een van de twee projecten is van dr. Nynke Kramer (Universiteit Utrecht). Zij richt zich op het ontwikkelen van een proefdiervrije testmethode om de toxische dosis van moeilijk oplosbare stoffen vast te stellen. “Door het meer betrouwbaar maken van proefdiervrije testmethodes, zullen bedrijven hier ook meer vertrouwen in krijgen en dit toepassen als alternatief voor dierproeven” zegt Nynke Kramer.
Het tweede project is van dr. Femke de Vrij (Erasmus MC). Haar onderzoek richt zich op het ontwikkelen van een proefdiervrij 3D-model met menselijke hersencellen. Dit model zal bijdragen aan medicijnontwikkeling en onderzoek. “Zeker voor complexe hersenaandoeningen die moeilijk in ratten te onderzoeken zijn, is het van groot belang om onderzoek te doen met menselijk materiaal” zegt Femke de Vrij.
Meer informatie over de onderzoeken kun je hier vinden.
Wat is een subsidieoproep?
In een subsidieoproep kunnen onderzoekers financiering aanvragen voor hun onderzoek of project. Elke subsidieoproep heeft een eigen focus met bepaalde doelstellingen en prioriteiten.
Sneller naar een proefdiervrije wereld
De onderzoeken van Nynke Kramer en Femke de Vrij zijn niet zomaar opgestart. Vanuit het bedrijfsleven is de vraag gekomen om oplossingen aan te dragen voor de problemen die er momenteel ondervonden worden bij het vaststellen van de toxische dosis van moeilijk oplosbare stoffen en bij medicijnontwikkeling. Door de nauwe link met het bedrijfsleven, zullen de innovaties sneller worden geïmplementeerd en zullen er dus sneller minder proefdieren nodig zijn.
Create2Solve en Proefdiervrij
De onderzoeken kunnen uitgevoerd worden voor de subsidieoproep Create2Solve van ZonMw, dat gezondheidsonderzoek in Nederland stimuleert. Create2Solve is onderdeel van het programma ‘Meer kennis met minder dieren’, dat is gericht op proefdiervrije innovaties. De financiering voor Create2Solve is afkomstig van ons, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Wij hebben €600.000,- bijgedragen aan de subsidieoproep Create2Solve.