Proefdieren moeten in de begroting en uit de wereld. Dat is onze boodschap aan de regering. De slechts 1,3 miljoen euro die zij reserveren voor proefdiervrij onderzoek is niet genoeg om de eigen ambitie om proefdiervrije voorloper te worden, waar te maken. Daarom stelden wij vorig jaar een begroting op die wél toereikend is. En die steunden jullie massaal.
Met de handtekeningen van ruim 20 duizend mensen overhandigden wij dit jaar het juiste koffertje inclusief begroting aan het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. We riepen de minister op om lef te tonen. De eerste stap is al gemaakt: hij heeft namelijk gereageerd op onze brief. Lees mee!
Daden zijn luider dan woorden
We nemen je mee door de brief: wat zegt Adema nu eigenlijk? In zijn reactie, vertelt hij over twee Groeifondsinitiatieven waarin het kabinet heeft geïnvesteerd om proefdiervrije innovatie te steunen. De initiatieven betreffen onderzoek naar de preklinische ontwikkeling van kankermedicijnen en onderzoek naar regeneratieve geneeskunde. In beide onderzoeken spelen proefdiervrije innovaties volgens Adema een grote rol. Dat betekent dat de financiering van deze projecten dus niet volledig ter beschikking komt van proefdiervrij onderzoek, maar wel deels.
Hoewel we hier natuurlijk erg blij mee zijn, blijven we ook kritisch. Saskia Aan, adviseur wetenschap en innovatie, legt uit: “De initiatieven die minister Adema noemt zullen zeker een bijdrage leveren aan proefdiervrije innovatie. Maar zij zijn niet met dat uitgangspunt gestart. Het is dus niet helemaal terecht om de initiatieven nu als een overwinning voor proefdiervrije innovatie te claimen.”
Erkenning voor het belang van proefdiervrije modellen
Al met al, vinden we de reactie van minister Adema positief. Zo schrijft hij: “Het verheugt mij om bevestigd te zien hoe groot de maatschappelijke betrokkenheid is bij het onderwerp dierproeven en de transitie naar proefdiervrije innovatie.”
Julie handtekeningen hebben dus echt het verschil gemaakt! Ook erkent hij dat proefdiervrije methoden en modellen van groot belang is voor de gezondheid van mens, dier en milieu. Dat is een belangrijk statement om te onthouden en we hopen dan ook dat hij hiernaar gaat handelen tijdens het opstellen van de nieuwe begroting.
Wat ons betreft, heeft onze brief dus zeker impact gemaakt. Maar er moet nog veel gebeuren.
Wie neemt de eerste stap?
We zijn verder dan je denkt. Proefdiervrij onderzoek staat niet meer in de kinderschoenen, maar in de startblokken. Maar om écht het verschil te maken, is er vertrouwen nodig. Vertrouwen in proefdiervrije innovatie en in een beleid dat ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt.
De wetenschap is zich, net als het publiek, bewust van de voordelen van proefdiervrij onderzoek. Zij zijn er klaar voor. Nu is het tijd voor de regering om de eerste stap te zetten.
Debby Weijers, directeur: “Het kabinet heeft zélf uitgesproken dat haar doel is om internationaal voorloper te zijn van proefdiervrije innovatie. Maar daden zijn luider dan woorden. Pas wanneer de overheid volop inzet op proefdiervrije alternatieven, zal deze ambitie waargemaakt kunnen worden.”
Commissiedebat Dierproeven
Op 9 mei 2023 vindt het Commissiedebat Dierproeven plaats in de Tweede Kamer. Tijdens dit debat zal minister Adema verder toelichten wat zijn plannen zijn om het aantal dierproeven naar nul te brengen. Een mooi moment om te zien of hij daad bij het woord voegt.
We zullen in het publiek aanwezig zijn om te horen wat de Kamerleden te zeggen hebben over de transitie naar een proefdiervrij Nederland.